Важно: Как да се предпазим от токов удар?

18580
Важно: Как да се предпазим от токов удар?
Снимка: БГНЕС

Токов удар наричаме ефекта на електрически ток, който протича през човешкото тяло в случай на злополука и може да причини тежки изгаряния или да отнеме живота. При токов удар пострадалият може да изпита болка, контракция на мускулите, дихателна недостатъчност, сърдечен арест и дори да почине, ако пациентът не получи адекватна и бърза помощ.

Пораженията и последствията, както и вероятността за смъртен изход, зависят от силата и интензитета на тока, продължителността на въздействието, дали токовият удар е причинен от прав или променлив заряд. Това прави оказването на помощ на пострадал и преустановяване на въздействието на тока от ключово значение за спасяване на живота му. 100 mA причиняват необратими изгаряния на органите, а 0.25 mA – само изтръпване и мравучкане.

Енергиен експерт настоя за изграждането на нови ядрени мощности у нас

Трябва да се обърнем към ядрената енергетика, защото нямаме ресурси. Трябва да се изгради АЕЦ „Белене“ и 7, и 8 блок на АЕЦ...

Оказването на първа помощ е важно и може да намали негативния ефект от електрическата енергия и последиците от нея върху организма, както и да спаси живота на пострадалия, но по-важно е да знаем как да се предпазим от токов удар, тъй като изгарянията и дългосрочните последствия са тежки, животозастрашаващи, инвалидизиращи и опасни.

Как да се предпазим от токов удар? 9 съвета, които могат да спасят живот

1.       По време на буря изключете електроуредите от контакта, тъй като уредите, които най-силно се влияят от пренапрежението на мрежата, са телевизор, компютър, климатик, тоест уреди, които обикновено никога не изключваме от мрежата и продължаваме да използваме и по време на буря. Употребата им по време на буря създава опасност да станете жертва на токов удар.

2.       Внимавайте с всеки електрически уред и използвайте само уреди в изправност. Увреждане на уреда, оголени кабели и жици, нехарактерна миризма означават да не докосвате уреда и да преустановите употребата му, докато специалист не потвърди безопасността му.

3.       Не използвайте банята при включен бойлер. Инцидентите, свързани с токов удар в банята, не са изключение. Водата е проводник на тока и увеличава опасността.

Как да окажем първа помощ при токов удар?

Токовият удар носи голяма опасност за здравето и живота на човек. Той може да причини опасно нараняване, което сериозно да застраши жив...

4.       Не докосвайте с ръцете или с тялото си човек, който е ударен от токов удар, за да не пострадате заедно с него. Първо изключете електричеството от най-близкия прекъсвач, за да спрете въздействието на тока, и едва тогава преминете към спасяването на пострадалия и оказване на първа помощ. Ако изключването на електричеството е невъзможно, използвайте предмет, през който токът не протича, като дърво например или гумирани клещи, за да освободите човека от въздействието на електричеството.

5.       Когато се консултирате със специалист как да се предпазим от токов удар, често ще чуете съвети като да използвате обувки с изолирани ходила и непроводими ръкавици, които ви предпазват, да не докосвате предмет или уред, за който се съмнявате, че е проблемен, с незащитена ръка, да използвате уреди, специално предназначени за проверка дали на дадено място протича ток и т.н. Вслушайте се в съветите на професионалистите, те могат да спасят живота ви.

6.       Работете с електрически уреди само със сухи ръце. Водата е проводник на тока и повишава опасността да станете жертва на токов удар.

7.       При дейност, позволяваща работа с електроуред само едната ръка, използвайте само нея, а другата дръжте далеч. Така минимизирате опасността, тъй като дори при токов удар електричеството няма да премине през гръдния ви кош, ако държите уреда с една ръка.

8.       Бъдете бдителни в помещения с конденз. Когато се интересувате как да се предпазим от токов удар, имайте предвид, че влагата увеличава риска от инциденти.

Когато няма ток

Все се надявах всичко това да си остане в миналото, но ето, пак излиза на преден план. Пак трябва да го мислим този ток, който или го н...

9.       Преустановете работа с електроуред и подсушете ръцете си, ако те са влажни и изпотени. Както вече споменахме – работата с ток с мокри ръце е табу.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Евтин начин за борба с паяците: засадете това растение в дома си и ще забравите за тях завинаги!

Защо пералнята не пълни вода?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com