Винаги носете това, когато навън е много студено!

10193
Винаги носете това, когато навън е много студено!
Снимка: Simon / Pixabay

В зависимост от това къде живеете или закъде пътувате, можете да се сблъскате с неочакван студ по всяко време на годината. Важно е студът да не пречи на вашето придвижване било в градски, било в извънградски условия и, най-важното: поради неподготвеност да не причини нараняване или заболяване.

Естествено, най-често в екстремални условия на студ се изпада по време на зимен туризъм. За да се чувствате комфортно, докато сте на туризъм в студено време, е много важно да имате подходящите дрехи и екипировка със себе си.

Най-разумен в такива условия е 3-слойният начин на обличане. Това означава да носите върху себе си основен слой облекло - който отвежда потта от кожата ви, среден слой - той изолира тялото ви от студа, и външен слой, който предпазва от вятър и влага.  

Целта на „слоестия“ начин на обличане е да имате възможност да добавяте или сваляте слоеве по време на придвижването си, като същевременно се чувствате комфортно - без прегряване и изпотяване. Да останеш на сухо по време на зимен туристически преход е най-важното нещо. Преовлажняването в студен ден може да доведе до хипотермия.

Между другото, тези препоръки важат не само за зимните туристи и скиорите - но и за движението ви по градските улици, когато времето е много студено.

В екстремно студени зимни условия кажете „не“ на памука! Щом се овлажни, изсъхването му отнема много време, което може да ви държи мокри, студени и нещастни. Синтетичните и вълнените слоеве изсъхват много по-бързо и отвеждат потта.

Покрийте навсякъде, където имате открити участъци кожа по тялото си – тя е изложена на риск от измръзване. Обърнете специално внимание на носа, бузите, ушите, пръстите на ръцете и краката. 

Какво да облечете, когато бягате в студено време?

Да, времето малко рязко захладня и от тук нататък ще става още по-студено. На вас ви се бяга и трябва да намерите решение на изникващия...

За да запазите ръцете си, опитайте да носите 2 чифта ръкавици: едните тънки и леки флисови (полиестерни) средно топли, а над тях - водоустойчиви. Също така е добра идея да вземете със себе си допълнителен чифт флисови ръкавици, в случай, че тези, които носите, се намокрят.  

За да поддържате краката си топли, използвайте синтетични или вълнени чорапи по ваш размер. Дебелите чорапи осигуряват сериозна изолация, но бъдете внимателни с тях: уверете се, че не обхващат ходилата ви прекалено плътно, тъй като това може да наруши кръвообращението. Важно е да поддържате краката си сухи, затова винаги носете допълнителен чифт чорапи, за да ги смените при необходимост. Ако ви предстои да ходите по снега, носете водоустойчиви обувки. В случай, че очаквате много ниски температури, може да ви потрябват обувки с усилена вградена изолация. 

За да затоплите носа и бузите си, опитайте отделна флисова яка и маска за лице. Топлата зимна шапка, която покрива ушите ви, никога няма да бъде излишна. В случая шапката тип „ушанка“ е перфектна. 

Избягвайте пристягащите елементи в облеклото: каишки и верижки на часовници, маншети на ръкавиците, тесни гамаши и ботуши, които стягат твърде плътно краката ви. Всичко това причинява лошо кръвообращение, което може да увеличи рисковете за измръзване. Уверете се, че дрехите и екипировката ви не „стискат“!

Добавете топлина: химическите нагреватели за ръце и крака са чудесен начин да запазите пръстите си топли – особено, ако по принцип са склонни да изстиват.

Без какво не трябва да тръгваме на планина

"Не бива да подценяваме екипировката си не само при планински преход, но даже при рутинно излизане навън в града", обясниха Ясен Сливен...

Носете шапка: най-бързият начин да загубите топлина е през главата! Затова винаги нахлупвайте зимна шапка, ако ви е студено.

Използвайте гамаши - ако маршрутът ви е през дълбок сняг, гамашите са задължителен аксесоар, за да предотвратите попадането на сняг в ботушите. Те също придават малко допълнителна топлина. Непременно използвайте водоустойчиви и „дишащи“ гамаши!

Вземете слънцезащитни (в случая – най-добре скиорски!) очила, за да предпазите очите си от слънцето и вятъра. Някои слънчеви очила ви позволяват да сменяте лещите така, че можете да изберете желания от вас оттенък или степен на затъмняване.

Не забравяйте фенерче! Разберете колко часа дневна светлина имате на разположение и винаги носете със себе си фенерче с нови батерии. При това поддържайте батериите топли: студеното време може бързо да ги увреди. Литиевите са склонни да издържат на ниски температури по-добре от алкалните; но без значение какъв тип батерии използвате, най-добре е да ги поддържате топли. Поставянето на фенерче, електронен навигатор, мобилен телефон и друга електроника в джобовете плътно до тялото може да ви помогне решаващо в трудна екстремална ситуация.

Нанесете слънцезащитен крем върху лицето си: това, че навън е студено, не означава, че няма да получите слънчево изгаряне! Ако има сняг, слънчевите лъчи се отразяват от него, което е много опасно за кожата. Нанесете крема върху лицето си, без да го жалите! Не, лицето си жалете, защото друго си нямате: но не жалете крема, защото колкото повече от него нанесете, толкова повече той ще пожали и защити лицето ви!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 признака на дъщеря, която никога не е била обичана от родителите си

7 ефективни стратегии за договаряне на по-висока заплата

12 здравословни закуски, които ще ви направят по-слаби и красиви

Как да почистите езика си от плака и бактерии?

Топ 10 на най-говоримите езици в света

Топ 4 най-странните зодии

Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена

Край на самотата: 5 знака, че сте на път да срещнете своята сродна душа

Топ 4 на зодиите, които пленяват с красота и остър интелект

Кулинарна приказка: 5 интернационални ресторанта в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com