Вредна ли е маята за хляб, когато попадне в нашето тяло?

3903
Вредна ли е маята за хляб, когато попадне в нашето тяло?
Снимка: БГНЕС

Натуралната, естествена мая е такъв вид, която е създадена от микроорганизмите, присъстващи в брашното. Това означава посредством смесване само на пшенично брашно с вода, като се изчаква, за да се оформи естествено тесто, обикновено готово за употреба до 10 дни.

Д-р Татяна Занин ни обяснява следното. 

Крайният продукт от това естествено ферментиране без добавяне на изкуствена мая – независимо биологична или химическа, се нарича „закваска“ или „матерно тесто“ и се използва за хляб, бисквити, тесто за пица или пайове. Едно от основните здравословни предимства на такъв вид ферментация е, че въпросното тесто се усвоява по-лесно, защото процесът на храносмилане се извършва от микроорганизми по време на приготвянето. Това редуцира чувствителността към глутен и образува по-малко газове при по-чувствителните хора.

Вредата от маята за хляб, за която никой не говори

Основни ползи за здравето

Основните ползи от консумацията на хляб и други продукти с естествена мая, са следните - обяснява ги също д-р Татяна Занин в това видео.

Улесняват храносмилателния процес. Микроорганизмите в тестото улесняват и ускоряват разграждането на протеините, също и на глутена в пшеницата и ръжта, в хода на ферментацията – и поради това са твърде полезни за хората с глутенова чувствителност.

Заздравяват червата, тъй като някои изследвания показват, че такива продукти съдържат пробиотици и пребиотици, улесняващи чревната функция и усвояването на витамини.

Осигуряват повече хранителни вещества за организма, понеже намаляват приемането на фитатите – а те са вещества, пречещи за усвояването на някои минерали.

Увеличават концентрацията на фолат (фолиева киселина, витамин В9) и витамин Е.

Повечето антиокислители, които се отделят от полезните бактерии по време на ферментирането, предпазват клетките от увреждания, причинени от свободните радикали.

Допринасят за контролиране на степента на кръвната захар; ферментацията изменя структурата на въглехидратите, намалява тяхното гликемично ниво и поддържа степента на захарта.

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат хляб с мая

При това, ферментацията помага още и за подобряване на текстурата и вкуса на пълнозърнестия хляб - по този начин улеснява възприемането на хранителни вещества и фибри.

Как да запазим и използваме естествената мая?

Естествената мая може да бъде съхранявана при стайна температура, ако желаете да си месите домашен хляб всеки ден. Но би трябвало да я „захранвате" ежедневно с двойно повече брашно и вода.

Въпреки това, когато готвите у дома, в повечето случаи няма нужда да месите хляб всеки ден и тя може да стои в хладилника до 2 седмици. В тези случаи, за да я използвате ефективно, би трябвало да я извадите от хладилника и да я оставите да почине на стайна температура за около 8 часа.

Ако искате да продължите да захранвате и да получавате повече естествена мая, трябва да претеглите количеството, което имате, и да я захраните с два пъти повече брашно и вода. Примерно: ако „примамката" тежи 50 грама, би трябвало да се добавят 100 грама брашно и 100 мл вода. След това просто я оставете да престои още 12 часа и можете да премахнете част от нея, за да направите нова рецепта и да съхранявате нова мая като „примамка" с тегло от 100 до 50 грама в хладилника, за да поддържате процеса на ферментация.

Каква е най-подходящата температура за натуралната мая?

Перфектната температура за поддържане на микроорганизмите в активно състояние е 25ºC. Какво да направите, ако не използвате "примамката"? Ако маята не се използва за рецепти или минимум веднъж поне седмично, все пак е необходимо нейното „подхранване" да продължи - в противен случай микроорганизмите може да умрат и тогава ще се наложи да започнете отначало 10-дневния процес. Но добре поддържаното тесто с мая остава „живо“ цели години.

Внимание! Статията е предназначена само с цел информация. Винаги се обръщайте към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Влияят ли татуировките върху здравето на кожата?

Ето кои змии не само симулират собствената си смърт, но и използват специални кървави ефекти

Няма да повярвате за какво може да ползвате пепелта от печката

10 факта за ползите от ягодите, които може би не знаете

Томина неделя 2024 - кога се пада и какво се прави

Стихотворение за 9 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 9 май 2024

Таро хороскоп за 9 май 2024

Кой има имен ден днес, 9 май, 2024 г. Честито!

Не носите чорапи докато спите, а може би трябва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно