Възстановете се след физически упражнения

1929
Възстановете се след физически упражнения
Снимка: Pulse Fitness&Spa

Почивката и възстановяването са съществена част след всяка рутинна тренировка. Възстановяването след тренировка е от съществено значение за възстановяването на мускулите, тъканите и реинтеграцията на физическа сила. Ето няколко полезни съвета, които да приложите на практика след фазата след тренировка.

Възстановяване на течности

По време на тренировка се губят много течности, които в идеалния случай трябва да се възстановят в края на тренировката. Водата е най-добрата естествена подкрепа, която съществува и позволява регулирането на всяка метаболитна функция и прехвърлянето на важни елементи към тялото. Пиенето на много вода подобрява много телесни функции. Правилното възстановяване на течността е още по-важно за тези, които губят големи количества по време на изпотяване.

Хранете се правилно

След като енергийните ви запаси са намалени след тренировка, трябва да зареждате с гориво чрез хранене, за да позволите на тялото си да възстанови енергията, да възстанови тъканите, да набере повече сила и да бъде готово за следващото предизвикателство. Това е още по-важно, ако правите упражнения, които изискват непрекъснато физическо натоварване ден след ден. В идеалния случай трябва да се опитате да ядете 60 минути след тренировка и да включите протеините и въглехидратите в ежедневната си диета.

Разтягане

Преди тежка тренировка се препоръчва леко разтягане. Това е бърз и лесен начин да помогнете на мускулите си да се движат постепенно. Възстановяването след тренировка също ще бъде по-лесно. На първо място разтягане, извършено веднага след тренировка, трябва да бъде част от рутината. Изпълнявайки сесия за разтягане с продължителност 10/15 минути след всяка тренировка, можете да избегнете напрежението и последващата болка, причинена от микротравми след тренировка. 

Почивка

Почивката е един от най-добрите начини за възстановяване (или излекуване) от всяко заболяване или нараняване и това работи дори след тежка тренировка. Възстановяващото се тяло има невероятната способност да се грижи за себе си, но трябва да му дадете известно време. Почивката след тежка тренировка позволява процеса на възстановяване да протича с естествено темпо. Понякога почивката може да не позволи ефективно възстановяване след много тежка тренировка, но със сигурност ще ви помогне да се почувствате по-добре и да възстановите енергията.

Вземете студена вана

Някои спортисти практикуват студени или ледени бани, масажи с лед или контрастна водна терапия (редуващи се топъл и студен душ). Те са полезни за по-бързо възстановяване, намаляване на мускулната болка и предотвратяване на наранявания. Теорията зад този метод е, че многократното свиване и разширяване на кръвоносните съдове помага за отстраняването на отпадъчните продукти в тъканите. Достатъчни са не повече от 7-8 минути, за да има отличен ефект върху тялото ви.

Ако обърнете внимание, в повечето случаи тялото ви ще ви уведоми от какво се нуждаете. Проблемът за много от нас е, че не се вслушваме в тези предупреждения или ги отхвърляме с лекота.

Трябва да можем да познаваме езика на нашето тяло. Това е ключът към успеха!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

7 съвета, които можете да следвате, за да запазите яйцата си свежи дълго време

Как да варим яйцата, за да се белят най-лесно

10 предмета у дома, които пречат на рутера

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?
Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Обидите са част от т.нар. агресивна комуникация според популярния психиатър Жак Лакан. Не знаем дали фактът, че се коментират и дефинират от психиатър...