За кой светец се говори, че донася смъртта на цар Калоян?

3831
За кой светец се говори, че донася смъртта на цар Калоян?
Снимка: iStock

 Кой е цар Калоян? Цар Калоян е най-малкият от тримата братя Асеневци и един от най-бележитите български владетели. Чрез умела дипломация и решителни военни действия той възстановява предишните територии на страната, легитимира я в Европа и издига новата столица Търново като административен и културен център.

Роден е около 1168 г. При сключения в Ловеч мир с Византия през 1187 г. е отведен в Константинопол за заложник. След две години успява да избяга, а през 1197 г., след убийството на братята му Асен и Петър, поема управлението на Втората българска държава.

Цар Калоян (1197-1207) си поставя за цел да обедини всички български земи, като получава признание на царска титла и скиптър. През 1204 г. рицарите кръстоносци превземат Константинопол и създават тук Латинската империя. През 1205 г. край Одрин се разгаря най-голямата битка с латинците, в която прочути рицари претърпяват катастрофално поражение. Император Балдуин е пленен и откаран в Търново. Тази победа издига международния авторитет на цар Калоян и бележи политическия възход на България.

 

Кой светец е “отговорен” за смъртта на цар Калоян?

Преди да отговорим на този въпрос, нека се върнем малко назад във времето, когато цар Калоян застава на престола.

Въстанието на Асен и Петър

На 26 октомври (Димитровден) при освещаване на църквата “Свети Димитър Солунски” в Търново е обявено въстанието на братята Асен и Петър с цел освобождаване на народа от византийско робство. В същата църква са коронясани първите владетели от Асеновата династия - братята Петър, Асен и Калоян. Св. Димитър се счита за покровител на старата столица Велико Търново, както и на град Солун.

Цар Калоян разгромява Латинската империя

Каква е връзката между свети Димитър и българския цар Калоян?

До днес смъртта на Калоян е смесица от историческа истина и мистерия, в която участие взема и Свети Димитър.
Цар Калоян с войската си обгражда Солун през 1207 г. Победата му е сигурна и той се готви за решителен щурм. Тогава владетелят решава да даде почивка на своите войници и се оттегля в шатрата си за почивка. Тогава се появява свети Димитър. Покровителят на Солун е разярен, че най-малкият брат от рода Асеневци, застрашава неговия град.

Свети Димитър влиза в шатрата на българския владетели и му нанася смъртоносна рана. Наблизо е шатрата на военачалника Манастър, който чува виковете на своя господар и се притичва на помощ. Тогава раненият и разгневен владетел вижда Манастир и с последни думи казва “Защо, Манастре, направи това? Не си ли доволен от всичко, което имаш? Или златото и тебе заслепи?

Повечето историци твърдят,че цар Калоян е убит в резултат на заговор, част от който е и Манастър.  

В историческите хроники

Според Йоан Ставракий, живял през втората половина на XIII в. и хартофилакс (началник на архива на Солун) Калоян застанал на височините край Солун, недалеч от Лангада, в навечерието на нападението, което готвел. Поглеждайки от височината,той се провикнал високо: “Свети Димитрие! Ако превзема този град, ще ти направя хубав манастир!” За съжаление, същата нощ цар Калоян е прободен в шатрата си от самия Свети Димитър.

Френския рицар Робер дьо Клари, участник в четвъртия кръстоносен поход пише “Тялото на Свети Димитър беше погребано в града (Солун) и той не позволяваше градът му да бъде превземан със сила”. Робер дьо Клари добавя, че Свети Димитър влязъл рано сутринта в шатрата на българския цар и го пробол с копието си.

Ромеоубиец – кой български владетел е известен с това прозвище?

Византийският историк от същия период Георги Акрополит пише в своите хроники “Калоян отмъщава за злините, които император Василий извършил спрямо българите. И като казвал, че Василий се наричал Българоубиец, себе си назовавал Ромеоубиец. Прочее, той дошъл чак до самия Солун и умрял, обхванат от болки в хълбока. А както казват някои, смъртта му произлязва и поради Божия гняв срещу него: той видял насън, че въоръжен мъж застанал до него и го ударил с копие в хълбока”. 
Сръбският книжовник Теодосия пише в житието на Св.Сава Сръбски “Говорят, че Свети Димитър убил Калоян, царя Загорски”.

Историята за Свети Димитър, който пробожда цар Калоян, продължава да се разпространява. Той се явява като един вид отмъщение за това, че около две десетилетия по-рано Солунският светец става покровител на Асеневци в Търново.
Често в гръцката иконография Свети Димитър се изобразява като убиец на българския цар Калоян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Прясно агнешко месо - да изберем
Прясно агнешко месо - да изберем

Агнешкото месо се класифицира в зависимост от възрастта на животното: млечно (месо от агне-сукалче, хранено само с майчино мляко) - максимална...