За нищо на света не дръжте тези 4 неща под мивката

5374
За нищо на света не дръжте тези 4 неща под мивката
Снимка: iStock/Guliver

По правило, кухненската мивка е вградена в шкаф, използван да съхранява множество домакински пособия, но и хранителни продукти в опаковъчен вид. Някои от тях ползвате често, други – предстои да използвате рано или късно, но има и такива, които е по-добре незабавно да преместите, а някои – да изхвърлите без колебание, ръководейки се от чисто санитарни съображения. Оттук и въпросът, какво е подходящо и какво не да се съхранява в шкафа под мивката. Преди всичко имайте предвид, че пространството там е със значително повишена влажност, което способства за развитието на мухъл. Освен това почти винаги, след определено време, каналът започва да протича в началото незабелязано, повишавайки влагата, стимулираща разрастването на мухъла, който с охота атакува недобре опаковани продукти – такива, поставени в импровизирани найлонови или хартиени пликчета, където газовата дифузия от околната среда е неизбежна. И докато проблемът с мухлясването на продуктите е решим априори, то не се отдава внимание, че и редица други пособия, свързани с домакинството, нямат място в агресивно влажната среда около канала!

Погледнете, какво държите в шкафа под мивката си. Имате ли хранителни продукти, които по принцип са съхранявани извън хладилник, такива като: олио, зехтин, брашно, макаронени изделия, ориз, боб, грах, леща, захар сол, вече отваряни пакетчета подправки. Махнете ги от шкафа, за да не мухлясват и ги прехвърлете на сухо, проветриво и затворено място – друг шкаф или килер с рафтове. И все пак, нека храните във вече отворените пакети не се залежават, защото мухълът е вездесъщ!

Топ трик за премахване на ръждата от мивката

Петната от ръжда по дъното на мивката са упорити и често се оказват непобедими. Но много домакини не предполагат, че спасението от тях ...

Друго нещо, което не трябва да държите в шкафа под мивката, са препарати, съдържащи агресивни химикали. Такива са: белината, препарати за обезмасляване, за отпушване на канали, за пръскане срещу насекоми и вредители, защото веднъж отворени или при нарушена по други причини опаковка, те постепенно насищат шкафното пространството, разпространяват се оттам в цялото жилище и заплашват както с иницииране на здравословни проблеми, така и с увреждане на покъщнината.

Също така, няма място в шкафа под мивката и за лесно запалими материали: лакове, бои, някои почистващи препарати, тъй като в кухнята има нагревателни уреди, чиято топлина може да предизвика запалването им, ако не са добре уплътнени след първоначална употреба.

И накрая, не дръжте под мивката в шкафа хавлиени кърпи или/и хартиени принадлежности, защото те не само могат да мухлясат, но и да се окажат подходяща среда за развитие на болестотворни бактерии и патогени.

А ето и нещата, които се считат безопасни да бъдат съхранявани в шкафа под мивката, при условие да са често подменяни: гъбички, парцали, четки, телове, пликове за боклук.

Топ трикове за премахване на неприятната миризма от мивката

Неприятната миризма в мивката е кошмар за всяка домакиня. Всичко, което не се задържа във филтъра на кухненската мивка, попада в дрена...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com