Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За перфектната мусака с кайма – тези 4 подправки са задължителни

05 март 2024, 08:15 часа

Традиционно приготвяна у нас, сервирана както в ресторантите, така и на домашната трапеза, мусаката е по-скоро с гръцки произход, макар името ѝ да произхожда от арабската дума за изстуден – „musaqqaʿa“. Рецептите за мусака са стотици, а мусаката на Балканите, на Стария континент и по света се различава от тази, която приготвяме у нас.

Родината на съвременната мусака е Гърция, където Николаос Целемендес през 1920-те приготвя ястие от пласт овнешко месо с доматен сос, направено на пюре, заключен между пласт пържени в зехтин филийки патладжан на дъното на съда и пласт сос бешамел, който е заливката за въпросната муската. Родната се отличава съществено от тази гръцка рецепта, но има нещо, което ги свързва – подправките, от които до огромна степен зависи вкусът на ястието.

Сред подправките има за мусака с кайма подправки, които са традиционни и задължителни, както и подправки, които ще придадат на ястието неподражаеми и уникални вкус и аромати, подправки, които вероятно не сте и подозирали, че са подходящи за мусаката ви, но веднъж опитали ястието с тях, със сигурност ще ги добавите към рецептата за мусака с кайма с подправки, която приготвяте в дома си.

Как се приготвя най-вкусната мусака - по стара българска традиция

За перфектната мусака с кайма 4 подправки, които са задължителни

Мусака с кайма може да приготвите както с картофи, така и с други зеленчуци – тиквички, патладжани и прочие, така че, когато я забъркваме в дома си, следва да насочим вниманието си към подправки, удачни за каймата, а не толкова за конкретния зеленчук, за да зарадваме събралите се около масата с вкусно ястие.

Четири са задължителните подправки, с които да овкусите каймата, за да добавите аромати и да подобрите вкуса на ястието:

  • черен пипер, добавящ люти, пикантни нотки към каймата и по този начин към ястието,
  • червен пипер, който добавя цвят и аромат към каймата,
  • магданоз, който ако е свеж, ще добави невероятен аромат към каймата и готовата мусака,
  • кимион, без който не минава нито една кайма, без да е от значение дали е свинска, телешка или смес, както и месото и сухите колбаси.

Шеф готвачите и опитните домакини препоръчват да не се ограничавате до тези 4 най-често използвани за овкусяване на каймата подправки, а да добавите и чубрица, босилек и лук. Солта изобщо не я броим и няма да е коментираме, тя е задължителна подправка, но внимавайте с количествата.

Всички подправки за кайма и месо, които познавате, са подходящи в една или друга степен за мусаката, като е препоръчително да се замислите и кои от тях вървят с избрания за вашата мусака зеленчук – картофите обожават чубрица, тиквите – чесън.

Нестандартни и нетрадиционни подправки за каймата в мусаката, които ще изненадат сетивата ви

Вкусвали ли сте някога мусака с подправка, традиционно използвана за сладкиши?  Вероятно да, но без да знаете. Предлага се в най-добрите ресторанти, където сте се чудили защо мусаката е толкова превъзходна и различна от тази, която приготвяте в дома си, като е със същите съставки. Всъщност съставките са същите, но сърцето на мусаката – подправките, са различни. Шеф готвачите споделят своята тайна – те прибавят към мусаката нетрадиционни и неочаквани подправки, повечето сладки, сред които е канелата. Щипка от нея към каймата променя вкуса ѝ по начин, който радва сетивата, прибавя сладост, без да е прекалена, и неустоим аромат. Други нетрадиционни подправки, с които да овкусите каймата, за да приготвите уникална мусака, са:

  • индийско орехче, което също канелата добавя щипка сладост, без да е прекалена, както и топъл средиземноморски привкус на ястието,
  • риган – познат по-скоро като подправка за домати, риганът е идеален за каймата за мусаката още повече, че се добавя към ястието и доматено пюре, което е изключително щастливо в компанията на ригана,
  • карамфил – уникалният аромат на карамфила го прави подправка, която променя вкуса на всяко ястие, като за мусаката е към много по-добро.

 

За какво да внимавате, ако използвате нетрадиционни подправки

  • Внимавайте с количеството, на върха на чаената лъжичка е повече от достатъчно, нека е щипка, за да не прекалите и да не останете разочаровани вместо очаровани от вкуса на ястието.
  • Не добавяйте едновременно няколко сладки подправки, защото те обикновено не си подхождат и ще се провалите в кухнята. Изберете само една.
  • Използвайте качествени подправки. Както качеството на каймата е важно за ястието и крайния резултат от кулинарните ви усилия, така е важно и качеството на подправките.

 

 

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес