Защо фризьорите съветват да НЕ ползваме тези препарати?

12343
Защо фризьорите съветват да  НЕ ползваме тези препарати?
Снимка: iStock/Guliver

Маслата за коса са сред най-популярните препарати за поддържане на косата. Те са основни съставки в алтернативните и народни рецепти за красота - но се срещат също и в асортимента на световноизвестни козметични брандове.

Обаче маслата са различни. Едно масло може да помогне - а друго непоправимо да увреди косата ви. Как да ги различим?

Да, маслата действително съдържат компоненти, полезни за косата. Главното обаче, което трябва да знаете за тях, е, че, с редки изключения, те не бива да се използват в чист вид. Основната причината е, че могат да запушат порите. Най-вече маслата с високо ниво на т. нар. „комедогенност“.

Комедогенността представлява възможността масло или друг козметичен продукт да замърсява или запушва порите на кожата - и по този начин да причинява образуването на комедони (акне, черни точки, кисти). Високо комедогенните масла затварят отворите на космените фоликули и така се образуват мастни тапи. Това води до забавяне растежа на косата и косопад. По този показател маслата биват:

- некомедогенни;

- умерено комедогенни;

- високо комедогенни.

Маслото е толкова по-опасно, колкото е по-висока неговата комедогенност. Например, чистото кокосово масло, което много популярно, представлява силно комедогенен препарат.

Но комедогенността на маслата не е единственото препятствие за тяхното приложение. Например, се смята, че мазният скалп (кожата на главата) и козметичните масла са несъвместими. Всъщност, масла, съставени от ненаситени мазнини (примерно, аргановото), понякога се препоръчват за мазна кожа - те компенсират дефицита на линолова киселина. Този дефицит е присъщ на мазната кожа, а линоловата киселина е необходима за правилното функциониране на кожата.

По своите свойства маслата могат да се разделят на:

- запушващи (покриващи);

- омекотяващи (проникващи);

- задържащи влагата.

Запушващите (или покриващи) масла не проникват в кожата, а остават на повърхността, покриват скалпа и по този начин задържат в него влагата. Но за суха кожа това изобщо не е достатъчно, защото тя се нуждае и от подхранване. За мазна кожа запушващите масла са опасни, понеже създават среда за размножаване на патогенни бактерии.

Омекотяващите (или проникващи) масла проникват в роговия пласт, като подсилват защитата на скалпа. Те са добри за суха кожа на главата, която лесно се лющи - но са ненужни за нормалната, здрава кожа.

Влагозадържащите масла понякога подвеждат с названието си. В чист вид нито едно масло не е способно да овлажнява, понеже то, така или иначе, представлява мазнина. То може да стане влагозадържащо след обработка и съчетаване с други вещества – но пък такива масла не бива да се ползват в студено време.

Подобно на всеки натурален препарат, и маслата може да предизвикат алергични реакции – или просто индивидуална непоносимост към някои от своите компоненти. Например, дадено масло е в състояние да премахне боята и да отмие цвета на боядисана коса. За да не се случи това, не ползвайте масла както след боядисване, така и две седмици (минимум!) преди това.

Категорично не бива да се ползват масла върху кожата на главата по време на косопад, понеже:

- омекотяват устията на фоликулите (гнездовите основи на космите) и косата лесно ги напуска при механично действие (по-просто казано, лесно се скубе);

Домашни маски за коса, след които прическата изглежда фантастично 

Ако една дама забележи, че е свършила любимия си балсам, или смята, че косата й има нужда от подсилване и разкрасяване, е препоръчителн...

- трябва да се измиват. Това е процес, свързан с интензивно механично въздействие - което е противопоказно за коса, склонна към косопад.

Затова, ако ползвате масло, прилагайте го само за профилактика и то, когато нямате косопад – но във всички случаи не по-често от веднъж месечно.

Проблемът е, че модата на масла за коса дойде в Европа от Азия. Но азиатците имат напълно различна структура на косата. Косъмът от азиатски тип се състои от 7-10 слоя, люспите на които прилягат плътно един към друг. Маслото върху такава коса не я утежнява и не изисква изплакване. При нанасяне на масла върху коса от европейски тип обаче, която има едва 4-5 слоя и обикновено пореста текстура, се получава в резултат тежка, мазна, лепкава коса – и ни се иска веднага да отмием маслото. Затова нанасянето на масла в чист вид върху косата е безполезна процедура за европееца.

Разбира се, не е необходимо напълно да изоставяте маслата – просто с тях трябва да работят професионалисти като част именно от професионалните им козметични средства. Тогава ще има полза и никаква вреда.Такива продукти:

- имат и гарантирано балансиран състав;

- съдържат компоненти с високо качество, които подобряват взаимното действие на съставките;

Конски шампоан за по-дълга и здрава коса

Всяка една жена иска да има красива и здрава коса. Някои от нас дори искат да имат и по-завидна дължина и да се радват на хубава коса. ...

- не предизвикват алергии;

- отговарят на правилата за безопасност.

Тези смеси се отмиват лесно или въобще не изискват изплакване.

Професионалните козметичните смеси с масла запазват всички преимущества на маслата за коса, но предпазват от негативните ефекти при използването им в чист вид.

Резюме

1. Не използвайте масла за коса в чист вид, особено за скалпа - ако не са предписани от лекар-трихолог.

4 бързи теста, с които ще разберем в какво здраве е косата ни

Косата може да издържи на натоварване, достигащо до 900 грама. Когато е мокра, е в състояние да се разтегне с до 30%. Единствено здрава...

2. За основата и краищата на косата използвайте козметични смеси с масла (според инструкциите!).

3. За кожата на главата ползвайте серуми вместо масла.

4. Не ползвайте никога масла по време на косопад!

 

---

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Доверете се на интуицията си: 10 признака, че сте безсрамно използвани

Защо някога трепетликата е била смятана за прокълнато дърво - ще се учудите

Непирятни моменти в офиса, които развалят работния климат

9 симптома на начална депресия - проверете дали ги имате

Защо се посипва сол пред входната врата

Кои птици са в групата на прелетните

Кои са топли и кои студени цветове

Кои планети в Слънчевата система са газови гиганти

Житейски илюзии: 3 токсични нагласи, от които трябва да се отървете преди 30-годишна възраст

Знаете ли кои храни са най-богати на фибри

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com