Защо хората около нас ни дразнят?

6449
Защо хората около нас ни дразнят?
Снимка: iStock/Guliver

Ако хората започнат да прекарват много време заедно, тогава с течение на времето започват да се натрупват отрицателни емоции един към друг. А най-голямото раздразнение ни причиняват близки хора. Защо се случва това и как да се научим да се справяме с подобни проблеми?

Човек трудно вижда собствените си грешки, но бързо забелязва недостатъците на другите хора. Това се дължи на феномена на психологическата проекция. Например, човек наистина не харесва някакъв недостатък или черта на характера в себе си.

Психологическа проекция

Известно време се „хапе“ и се чувства виновен за собственото си несъвършенство. Но тогава се включва защитният механизъм, описан за първи път от Фройд - човек престава да вижда това, което създава у него негативни емоции, които разрушават тялото, и започва да забелязва същите проблеми вече в други хора. Хората се учат да решават проблем, като гледат на другия човек като на свое собствено отражение.

Способността за проектиране е необходимо качество за човек. Помага да се опознаете по-добре, да видите недостатъците си, да разберете какво причинява безпокойство, раздразнение, враждебност и негодувание. Проекциите ни заобикалят през цялото време. Виждаме недостатъци в себе си, децата си и хората, които познаваме. Не всички от тях са наши проекции, но ако някои „характеристики“ силно нараняват, улавят, принуждават ни да говорим с враждебност, раздразнение, вместо със съчувствие или разбиране, тогава най-вероятно това са проекции.

Как да се справим с гнева? Съвети от психолог Силвия Маринова

Защо най-близките са досадни?

Най-често близките хора предизвикват остра враждебност, когато нахлуят в личната територия. Присъствието на „чужденец“ във вашата зона за дълго време води до увеличаване на агресията. За да се „отърсят“, хората несъзнателно избират трети обект, който емоционално разтоварват. Това е, което предизвиква желанието да клюкарстваме, да обсъждаме нечии недостатъци. За такива ситуации има общ враг или обща професия.

Психолозите казват, че ако любим човек предизвиква остро раздразнение, тогава проблемът не е в него, а в този, който се дразни В крайна сметка, това не предизвиква толкова много негативни емоции у другите хора? Опитайте се да разберете какви точно неговите недостатъци предизвикват вашето възмущение и каква причина ви кара да реагирате на тях по този начин.

Защо гневът може сериозно да увреди здравето

Контрол на гнева

Чувството на гняв може да бъде творческо, така че трябва да се научите как правилно да го управлявате. Най-често разрушителен взрив на емоции възниква при спокойни и почтени хора. Дори Конфуций призова да се страхуваме от гнева на търпеливия човек. Постоянното натрупване на такава разрушителна емоция може да доведе до непредвидими последици.

Затова психолозите призовават да не мълчите в неприятни ситуации, а да изпускате гнева на малки порции. Така негативната емоция няма да се натрупа и да доведе до психосоматични заболявания или голям скандал.

Гневът може дори да насърчи кариерното израстване. Силата се съдържа в тази емоция и това е проява на силни хора. Но трябва да се прилага разумно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com