Защо изчезва романтиката

8938
Защо изчезва романтиката

Всички отношения започват като романтични. С нетърпение очакваме новата среща, надяваме се, че този човек ще ни обича до края на живота ни, пишем любовни послания, обграждаме партньора си с любов и внимание...

Но времето минава и романтиката постепенно изчезва. Вече не сме толкова нетърпеливи в очакване на срещата с него, не сме толкова внимателни един към друг, дори изчезва и сексуалното влечение.

Когато романтиката изчезва, това е сигнал, че нашите чувства започват да отслабват. Започваме да се отдалечаваме и ставаме равнодушни един към друг.

Съществуват три основни причини за нашето постепенно охлаждане в отношенията ни:

- разочарование

- обида

- възприемане на партньора като даденост.

Разочарованието

Хората от време на време ни разочароват и това не може да се избегне. В началото на връзката ние поставяме партньора си на пиедестал и виждаме в него само хубавото. С времето обаче откриваме някои от неговите недостатъци и започваме да се разочароваме от него. Разочарованието води по изгубването на нашия интерес и до охлаждането на чувствата ни.

Обидата

Случва се така, че хората се обиждат. Едни по-често, други – по-рядко. Всичко зависи от това колко правилно хората могат да си изградят отношенията един към друг. Ние можем да се обидим от неизпълнените обещания. Или от казаното или от неизказаното от нашия партньор. Обиждаме се когато партньорът забрави за нашия рожден ден или годишните от сватбата, когато той не се съобразява с нашите потребности. Обидата предизвиква желанието да се затворим в себе си.

Възприемаме се като даденост

Да кажем, че между вас и партньора ви съществуват определени и установени отношения, например вие сте женени от “х”-брой години. Цялата сложна работа по изграждане на вашите взаимоотношения вече е свършена и вие премествате центъра на вниманието си върху кариерата, децата, хобито, приятелите. Едва ли вашите отношения ще останат предишните. Вие започвате да гледате на партньора си като на нещо, което присъства във вашия живот като мебел или някакъв друг предмет.

Как да запазим романтичните отношения?

1. Научете се да виждате в партньора си човек с неговите недостатъци. Не го идеализирайте. Бъдете готови към неизбежните разочарования и обиди и се научете да прощавате. Не забравяйте, че човек обижда и разочарова не защото не обича, а защото неговата природа не е съвършена.

2. Не крийте от своя партньор натрупалите се във вас негативни емоции, обиди, необходимостта да се промени нещо. Обсъждайте проблемите заедно. Нали само в спора са ражда истината.

3. Повтаряйте на партньора си колко го обичате - като че ли това е последният ден от живота ви.

4. Когато почувствате недоволство или досада, отделете малко време, за да си припомните защо всъщност сте избрала да бъдете с този човек. Спомнете си всичко хубаво, което той е направил за вас, нещата от връзката ви, които са ви обогатили, преживяванията, които сте споделили заедно.

5. Постоянният физически контакт е необходим за продължителната и здрава връзка. Дори след известно прекъсване да не чувствате особено желание да го възобновите, не се отказвайте и по-нататък ще почувствате, че контактът става по-лесен, а желанието за интимност се завръща.

tia.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

С какво се храни лисицата?
С какво се храни лисицата?

Въпреки че лисицата е хищник, нейното меню е твърде богато, като е разнообразено и с растителни съставки. Разбира се, в основата му, така или иначе,...