Защо ядем, когато не сме гладни

6888
Защо ядем, когато не сме гладни
Снимка: iStock/Guliver

Съвременният човек има активен ритъм на живот и често изпитва пренапрежение и стресови ситуации. Той улавя емоциите, опитвайки се да приглуши подсъзнателно страха, скуката или разочарованието. Няма реална нужда от храна или допълнителна чаша кафе.       

Говорим за психологически глад, който води до преяждане, затлъстяване и хранителни разстройства. Липсата на баланс в храната води до загуба на хармония в личния живот. За да се отървете от проблема, разберете скритата причина, която ви отвежда до кухнята за допълнителен сандвич или шоколад.

Причини за психологически глад

Психолозите забелязват, че при повечето пациенти хранителните разстройства са свързани с вътрешен дисбаланс, често „вкоренен“ в детството. След като идентифицира психологическата причина, човек разбира защо преяжда, започва активно да отслабва и лесно контролира апетита.

Храната като смисъл на живота

В първите минути след раждането настъпва основният телесен контакт - бебето се слага на гърдите на майката, като приема първата порция храна. Храненето поддържа тясна връзка, създава усещане за пълна защита. Ако преминаването към „възрастна“ храна е било неуспешно или твърде късно, детето не придобива чувство за независимост.

При някои деца процесът на отбиване настъпва внезапно, понякога придружен от викове на майката и силен стрес. На подсъзнателно ниво има усещането, че само докато ядете, можете да получите удоволствие, подкрепа, чувство на сигурност и топлина.

Физиологичен глад

Вашето тяло се нуждае от много калории, хранителни вещества и микроелементи всеки ден. Естественото чувство на глад е сигнал за липса на храна и кислород, които мозъкът ни изпраща. Много процеси намаляват, така че човекът става по-разсеян, раздразнителен, превъзбуден.

Страст към вкусната храна

Тялото се нуждае от малко количество храна, за да поддържа живота и метаболизма. Но модерното отношение към храната превърна обяда в истински ритуал, който е придружен от сложна подготовка на ястия, сложна декорация и добавяне на подобрители на вкуса. Той разви у нас определен рефлекс: достатъчно е да видим чиния с десерт или салата, за да започне да се произвежда инсулин в организма, да се събуди фалшиво чувство на глад.

Емоционален глад за храна

За някои хора храната предизвиква приятни спомени или усещания. С помощта на порция от любимия си десерт те се опитват да си възвърнат спокойствието, да преодолеят скуката или да заглушат гнева. Те използват храната като антидепресант, а гладът е емоционален.

Начин на общуване

Изследвания на психолози от университета в Мичиган показват, че храненето в голяма компания ви кара да ядете много.

С какво трябва да се храните според кръвната група

Кръвната група на човек е важен показател за много аспекти на здравето. Особено в спешни състояния, когато се налага преливането на кръ...

Как да се справим с психологическия глад:

При хранителни разстройства е трудно за мозъка да различи истинския глад от фалшивите сигнали. Ето как да спрете да улавяте негативни емоции:

Справете се със стреса

Повишените нива на хормоните кортизол и адреналин потискат нивата на допамин, които изпращат сигнали за ситост. След тежък ден преди вечеря, направете леко упражнение: седнете удобно със затворени очи, вдишайте дълбоко и издишайте няколко пъти. Чувствайте се приятно отпуснати, отдръпнете се от ситуацията и си представете себе си като човек, който няма проблеми с преяждането, яжте бавно и с удоволствие.

Не забравяйте да бъдете активни

Петър Дънов: 19 храни за лек

Храната може да разболява, но може и да лекува. Трябва да знаем кое е полезно за нашия организъм и каква храна трябва да приемаме, кога...

Упражненията помагат за повишаване нивото на хормоните на щастието и намаляване на стреса.

Не забравяйте да пиете

Захарните напитки и газираните напитки само повишават апетита ви. За да облекчите фалшивото усещане за глад, пийте повече чиста вода без добавки.

Наблегнете на протеините

Спрете да ядете „празни калории“, откажете се от сладкиши, кифли и бърза храна. Яжте храни, богати на триптофан: пуешко месо, бобови растения, авокадо, млечни продукти. Те осигуряват насищане, витамини и минерали и предотвратяват преяждането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо да горите дафинови листа или да миете пода със сол: лайфхакове за добър микроклимат

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com