Защо жените вземат по-малки заплати от мъжете?

1759
Защо жените вземат по-малки заплати от мъжете?
Снимка: iStock/Guliver

Социолози обясниха причините за голямата разлика между доходите на мъжете и жените, независимо от практически пълното преодоляване на старите разлики между техните нива на образование. Изследването е публикувано в сп. Journal of African Development.

Учените посочват две главни причини за разликата между доходите между мъже и жени: изключването на вторите от високоплатените работни места и тяхното непропорционално (в сравнение с първите) присъствие в неплатения домашен труд, включително грижата за децата и възрастните родители.

В страната най-голямо неравенство в доходите има в Сливен

След направени анализи по области е установено, че най-голямото неравенство в доходите е в Сливен, а най-малкото - в Благоевград. Тов...

Най-голям прогрес в преодоляването на половия разрив е достигнат в областта на образованието и продължителността на живота. Броят на образованите жени е нараснал от 33% през 1990 година до 91% през 2010. В същото време показателите на заетост при жените са средно с 30% по-ниски, отколкото при мъжете.

Особено силни са различията за някои региони на Азия, Латинска Америка, Близкия изток и Африка.

Освен това делът на жените, заети в нископлатена работа, се е снижил с 20%. В САЩ на всеки заработен от мъж долар се падат 77 цента, заработени от жена. Изследването е установило също, че в някои региони жените се сблъскват с нарастване на сегрегацията на работните места.

Политическата представеност на жените се е повишила с 14 процента, като общо в правителства и парламенти те заемат 25%. Останалите места (75%) остават за мъжете. В политическото ръководство на някои страни, по-конкретно Хаити и Катар, и до днес няма нито една жена.

Според учените ниската представеност на жените в политическото ръководство отразява несправедливото приемане на решения, неотчитащо интереса на последните.

Сексуалната активност повишава доходите

Активният полов живот увеличава доходите. Такъв неочакван извод са направили учените от Института за изучаване на трудовите отношения в...

Учените са провели метаанализ на изследванията от 1990 до 2010 година, по-конкретно на Световната банка и Международната организация на труда, в 150 страни по света.

Учените разгледали половото неравенство в три категории: способност (образование и здравеопазване), средства за съществуване (заетост, сегрегация и други икономически показатели), както и представеност на жените в местните правителства и парламенти.

Отстраняването на разликата според учените изисква големи политически усилия. Многовековният полов разрив, предизвикан от архаични традиции на обществата и фиксиращ разлика в доходите между мъже и жени, изисква продължително време за преодоляване, смятат учените.

Социолозите са на мнение, че за уравновесяване в правата на мъже и жени е необходимо изравняването на игралното поле, предполагащо такива политически решения като достъпна грижа за децата, платен родителски отпуск, гъвкави системи за приемане на работа, достъп до обществен транспорт, наличието на развита медицина, включително в селата, а също и полови квоти, допълва Lenta.ru.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com