Защо климатикът не духа топло – вероятни причини

108254
Защо климатикът не духа топло – вероятни причини
Снимка: iStock

Вероятни причини:

1. Теч или недостатъчно количество хладилен агент в системата. Когато нивото на фреона е ниско, климатикът произвежда леко топъл въздух. Този проблем се решава лесно чрез зареждане на устройството с фреон. Ако има теч, трябва да направите ремонт. Той трябва да се извършва от квалифициран специалист от сервиза.

2. Топлообменникът или филтрите на уреда са запушени с прах и мръсотия. Всяко замърсяване на вътрешните механизми значително намалява ефективността на климатика. Можете да възстановите нормалния режим на работа чрез почистване. Някои собственици извършват тази работа сами, като се придържат към препоръките на специалистите. Можете също така да поръчате професионална услуга за почистване на оборудване в сервизния център. За да избегнете подобни проблеми в бъдеще, се препоръчва преди началото на зимния сезон да се извърши профилактика с участието на квалифицирани специалисти, насочена към подготовка на климатика за отопление.

6 съвета как да пестим ток с климатик през зимата

3. Нормалната работа на топлообменника може да бъде възпрепятствана и от образуването на лед върху решетката. Намира се в задната част на блока. В никакъв случай не трябва да се събаря този лед! Има два начина за размразяване на лед: изливане на топла вода върху решетката или постепенно размразяване с помощта на мощен строителен сешоар.

4. Ако климатикът изобщо не премине в режим на отопление, има вероятност от повреда на четирипътния вентил, който осигурява плавен преход на режимите на работа. В този случай е необходимо да смените повредената част. Тази работа трябва да се извърши от квалифициран техник.

5. Слабо нагряване на въздуха се получава и поради неуспешен вентилатор. Може да счупи двигателя, лагера, да задръсти или да заледи шайбата. За да разрешите проблема, се препоръчва да се обадите на специалист.

6. Климатикът също не затопля въздуха, ако се използва при ниска температура извън прозореца, по-ниска от препоръчителната стойност.

Какви рискове крие домашният климатик?

7. Друга възможна причина е повреден компресор, който е отговорен за компресирането на фреона и изпомпването му през системата.

8. Запушване на системата, където циркулира фреон, смесен с компресорно масло. Образуването на утайка възниква в резултат на използването на нискокачествено масло или неговата несъвместимост с хладилния агент. Само специалист може да идентифицира тази неизправност и да коригира режима на работа на климатичното оборудване.

9. Ако температурата на нагрятия въздух е много различна от зададената стойност, има голяма вероятност от счупване на температурния сензор. В този случай е необходима подмяна на повредената част.

10. Неизправност на електронното табло за управление. Диагностиката и ремонтът се извършват от майстор.

Вентилатор или климатик? Ще се изненадате кое е по-вредно

Как правилно да настроите климатика да загрява?

Как да настроите климатика да загрява:

1.  Уверете се, че външната температура е в препоръчителния диапазон.

2. За да включите режим "отопление", използвайте бутоните на панела на вътрешното тяло или дистанционното управление. Този режим на дистанционното управление се обозначава с надписа HEAT или под формата на изображение на слънце.

3. Стартира се режима и се задава необходимата температура на нагряване на въздуха.

Първите потоци топъл въздух няма да се усетят веднага, а след 1-2 минути, а зададената температура ще се достигне след 10-15 минути. Ето защо, ако веднага след стартиране на програмата климатикът произвежда студен въздух, не трябва да алармирате, просто трябва да изчакате малко, докато оборудването пренасочи въздушните потоци и започне да го загрява.

Ако след това време климатикът продължава да работи за охлаждане, опитайте да нулирате настройките в дистанционното управление и да рестартирате работния режим. Не помогна? Това означава, че има по-голям проблем с неизправността, който винаги може да бъде определен от опитен майстор от сервизен център.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Разкриха тайната на пирамидите и какво е помогнало да бъдат построени

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

7 начина за откриване на изневяра

Програмата за пране, която разваля пералнята

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием сок от нар всеки ден?

4 неща, които всяка дама над 40 години трябва да направи

Възможно ли е да сварите картофи за 5 минути?

10 подаръка, които не трябва да се дават на новодомци

Нумеролог разкри как рождените дати на партньорите разкриват задачата на техния съюз

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com