Какви рискове крие домашният климатик?

34481
Какви рискове крие домашният климатик?
Снимка: iStock

Днес почти всеки съвременен дом разполага с климатик. Нуждата от климатизиране на дома е наложителна в летните жеги. Широкото разпространение на този уред се дължи на това, че той обикновено е предназначен както за изстудяване на въздуха през лятото, така и за затоплянето му през зимата.

На всеки, който релаксира в хладното пространство, създадено от климатика, е известно, че освен неоценимата полза да ни разхлажда в топлите дни, климатикът има и някои неблагоприятни последици върху здравето ни. Добре е тези скрити опасности да бъдат известни на ползвателите на климатици.

Ако нямате КЛИМАТИК у дома, ето 3 СУПЕР идеи как да се разхладите

Резки температурни амплитуди

Контрастът в температурата може да се очаква от едно пространство, което се климатизира. Външната температура предполага намаляване на градусите вътре и при едно влизане отвън в климатизирано помещение се получава първоначален температурен шок. Тези промени не са много полезни за тялото, защото то трябва бързо да се справя със собствената си терморегулация при всеки преход в помещение с климатик.

Нужно е да държим сметка, че съдовете в човешкото тяло не са в състояние да се адаптират бързо към температурните промени. Допустимата граница е от 10 градуса разлика. По-екстремни различия водят до застой и възпалителни процеси в тялото.

Поява на схващане

Едно от основните отрицателни влияния на климатика е, че охлажда интензивно някои части от тялото. Това основно са гърбът, вратът, стъпалата и кръстът. Тези зони от своя страна са особено чувствителни. Охлаждането им предизвиква някои неприятни симптоми - възпаления на нервните окончания, схващане на мускулите, изсъхване на носа. Изпарява се течността върху кожата, следствие на създаваното течение от уреда и кожата става уязвима.

Защо в европейските домове няма климатик?

Изсушаване на въздуха

Към вредните ефекти трябва да причислим изсушаването на въздуха в помещението. Това се получава, когато климатикът се настрои неправилно и не се проветрява редовно помещението. Въздухът, който циркулира вътре се изсушава и води до сухота в очите, носа, устата.

За да не се стига до тези неприятни моменти, добре е климатикът регулярно да се спира. Ако се спазват и останалите изисквания градусите навън и вътре да не са повече от 10, ако се проветрява редовно и се настройва уредът правилно, тези вредни влияния могат да бъдат туширани до приемливи граници.

Изборът на климатик също е важен момент при пресмятане на рисковете. Размерите на помещението трябва да се съобразят с мощта на уреда, той трябва да се монтира от професионалист, за да е сигурно, че ще работи правилно, а и трябва да се избере добра марка уред, което е гаранция за безпроблемната му работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com