Защо не е желателно да консумираме тези храни преди сън?

6047
Защо не е желателно да консумираме тези храни преди сън?
Снимка: iStock/Guliver

Споровете за това как е най-добре - нахранени или гладни, все още продължават. Има редица храни, които не се препоръчва да се консумират преди лягане. Те определено не допринасят за здравословен, ползотворен сън, а до сутринта ще почувствате дискомфорт.

Ако вечерното ви меню включва тези продукти, няма да се насладите на дълбок сън и сладко събуждане.

Сладко

Много родители се карат на децата си, че не искат да си лягат вечер. И често причината за това са сладките, които самите родители им позволяват да ядат. Факт е, че захарта е енергийна напитка, която наистина може да развесели тялото ни за няколко часа. В отговор на сладките храни, инсулинът се отделя в кръвта. Какво означава? След 2-3 часа нивото на кръвната Ви захар ще спадне и отново ще почувствате глад, което означава, че отново няма да имате време за сън.

Черен чай

На всички изглежда очевидно, че не трябва да пиете кафе през нощта. Но мнозина безразсъдно се отдават на чай, в който не може да има не по-малко кофеин, отколкото в същото кафе. Това често не се взема предвид, а стимулиращият ефект на черния чай води до нарушение на съня. По-правилно е да се даде предпочитание на билкови настойки с лайка, която има седативен ефект.

Как да подобрим съня си през зимата?

През зимния период изглежда, че сънят никога не ни достига. Как да направим съня си по-добър и да се събуждаме бодри? Важна е темпера...

Шоколад

Той е богат на триптофан, който допринася за производството на серотонин. Така парченце шоколад може да послужи като своеобразен антистрес, който действа на ниво биохимия и ще помогне да заспите по-бързо. Основното нещо е да не се увличате и да не ядете много. Какаото съдържа теобромин, който е свързан с кофеина.

Алкохол

Чаша сухо вино на вечеря наистина не вреди. Алкохолът ще ви помогне да заспите, но сладък сън няма да ви осигури. Да не говорим, че алкохолът дехидратира и е по-вероятно да сте жадни през нощта.

Храни, съдържащи витамин С

5 храни, които са по-силни от лекарствата срещу безсъние

Не само правилното хранене е важно за нашето здраве, но и пълноценният нощен сън. Адекватната почивка спомага за отпускането на тялото ...

Ягоди със сметана, смутита от киви, плодова салата с портокалов дресинг – няма по-добро меню за вечерта. Струва си обаче да знаете, че цитрусите имат стимулиращ и ободряващ ефект, добре е да ги приемате сутрин.

Подправки

При подправките всичко е очевидно: повишават телесната температура, някои ускоряват метаболизма, забавят производството на мелатонин и хормона на съня. Те могат да причинят киселини и други неприятни усещания на стомаха, което ще ви попречи да спите добре.

Червено месо

За тези, които трябва да ядат късно, диетолозите препоръчват да заменят червеното месо с пуешко, рибно, пилешко или зеленчуци. Месото се смила по-дълго и съдържа аминокиселини, които стимулират действието на "възбуждащите" невротрансмитери.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Защо 6-ти май е ден на Българската армия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com