Защо не се подарява сапун?

33519
Защо не се подарява сапун?
Снимка: silviarita / Pixabay

Разнообразието от подаръчни козметични комплекти за всеки повод на пазара е огромно, като част от тях съдържат и сапун. Съвременните сапуни имат луксозни варианти, ръчно изработени видове и брандове, които струват много пари и могат да се поднесат като луксозен подарък. Сапун обаче не се подарява.

Защо не се подарява сапун според поверията?

1. Тези, които вярват в народните предзнаменования, се въздържат от подаряване на сапун, тъй като считат, че той ще доведе до проблеми във взаимоотношенията между подаряващия и получаващия подаръка. Считало се, че сапунът отмива доверието между хората, обичта между близките, привързаността и добрите отношения, поради което всячески старите хора избягвали да подаряват сапун на онези, на които държат.

Народни поверия: Как да имате винаги пари в дома си

2. Мъдростта на вековете ни сочи и още отговори на въпроса защо не се подарява сапун. Според народните вярвания и традиции подаряването на сапун е нежелателно, тъй като заедно с ароматния калъп подаряваме трудности и неприятности на човека, който го получава. Сапунът, който измива мръсотиите от тялото, сякаш ги запечатва в себе си и ги пренася в живота на хората, получили подаръка. След подобен подарък старите хора считали, че човекът, който го е получил, може да очаква беди, неправда и неприятности в живота си, свързани с него и близките му.

3. Друго народно поверие дава следния отговор на въпроса защо не се подарява сапун – отнемате щастието от живота на човека, на когото поднасяте този подарък. Обикновено правим подаръци на онези, които обичаме, и последното нещо, което искаме, е нещастието им.

Поверието твърди, че сапунът измива не само тялото на човек, но и душата му, отмива щастието от живота му и оставя късмета да изтече заедно с мръсната пяна в канала. Поради тази причина старите хора винаги искали нещо в замяна, ако се наложило да поднесат на някого като дар сапун – паричка или дребна символична стока, с която получаващият сапуна да го заплати и той да не бъда за него подарък. Така вярвали, че съхраняват в живота му късмета и щастието и избягват лошото предзнаменование, криещо се в подаряването на сапун.

Странни поверия, свързани с кучетата

Какво да направите, ако получите сапун за подарък?

Подобно на подаряване на нож, подаряването на сапун също е сочено от народните вярвания като причина за проблеми и загуби, за лоши взаимоотношения и страдания. Ако получите такъв подарък и вярвате в поверията, не го приемайте като желание на подаряващия да ви причини злини или да скъса отношенията си с вас. Твърде вероятно е човекът, поднесъл ви кутията с лъскава панделка, да няма представа какво казват народните поверия и да не го прави с умисъл. Ако се притеснявате, може лесно да се освободите от теглото на предзнаменованията, приемайки подаръка и без да обидите този, който ви го поднася. Просто му поднесете веднага в замяна нещо дребно като отплата. Това може да е цвете, картичка, химикал или каквото решите. Не е съществено да е скъпо и голямо, а просто да е отплата за сапуна, макар да е на много по-ниска цена от неговата.

Ако човекът ви е достатъчно близък, може да му разкажете защо не се подарява сапун и да му обясните защо му поднасяте обратно подарък на свой ред. В случай, че е по-далечен, бизнес партньор или непознат, просто му подарете календар, химикал или друг рекламен материал, който имате. Така ще си спестите обясненията и неудобството и ще сте сигурни, че отсрещната страна ще приеме подаръка без да е странно, че го правите и без да задава въпроси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com