Защо се изпотяват стъклата на колата?

24960
Защо се изпотяват стъклата на колата?
Снимка: iStock

Замъгляването на стъклата в автомобила е един от най-честите проблеми, с които се сблъскват шофьорите на автомобили. Най-често, разбира се, в мъгла, дъжд или през зимата, в мразовито време. Но също така прозорците вътре в колата се потят по други причини, които нямат нищо общо с времето, което може да показва определени неизправности на автомобила.

Повишените нива на влажност в купето, силните температурни колебания и високото ниво на влага във въздуха вътре в автомобила водят до изпотяване на предното стъкло, страничните, а понякога и на задните стъкла.

Например през зимата температурата навън е много по-ниска, отколкото в самата кола, в резултат на това стъклото се охлажда отвън, а топлият и влажен въздух вътре се утаява върху прозорците на малки капчици - кондензат.

Покупката на кола втора ръка става все по-трудно начинание

През лятото тази ситуация често се случва поради дъжд и влажно време, мъгла, влага в кабината се натрупва поради мокри дрехи и обувки, мокри килими. Силната мъгла е същият дъжд, само че много фин, заедно с въздуха влиза в купето и се събира в най-скритите ъгли на купето.

Ако в хладната кабина има твърде много пътници, това също ще доведе до изпотяване на стъклата, издишват топъл въздух в голям обем, който няма време да се охлади.

Други причини, поради които стъклото в колата се изпотява отвътре, могат да бъдат:

  •     Въздушен филтър в кабината, който не си върши работата, защото е запушен или прекалено стегнат. Няма вентилация, температурата в него постепенно се повишава, въздухът става по-топъл и в резултат на това стъклото вътре в колата се изпотява.
  •     Мокри седалки, това се случва поради попадане на течност върху тях. Стъклата в колата също се потят поради лоши или стари уплътняващи гумени ленти. Когато колата е била на студено дълго време и след това се е нагорещила (например затворен паркинг).
  •     Мокри подови постелки или натрупване на вода под тях.
  •     Недостатъчно или неправилно регулирано издухване на стъклото поради неизправност на вътрешната вентилация.

За ползите от скрапирането на стари автомобили

Изпотяването поради изброените по-горе причини може да се появи по всяко време на годината. Друга причина, поради която стъклото в колата се поти отвътре през лятото и не само е изпаряването на алкохола от хората вътре.

Етиловият алкохол, отделен при изпарения, привлича водните пари, влагата във въздуха става по-концентрирана и плътна и се утаява върху стъклената повърхност. Отговорът на въпроса защо предното стъкло се поти отвътре, може да изтече антифриз, които също се изпарява, тези изпарения кондензират и се придържат към стъклото от вътрешността на колата.

Понякога изпотяването се случва не отвътре, а отвън, това се случва през студения сезон. Когато температурата навън е по-ниска от тази в кабината при работещ климатик, върху нея се събира влага отвън поради температурната разлика и топло стъкло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

12 начина, по които съдебните психиатри разпознават психопатите

Откъде извира река Места?

Как да научим кучето да не лае по всеки?

Експерт отговори на въпроса защо жените наистина се нуждаят от секс (18+)

Притча, която отговаря на въпроса: Какво искат жените?

Любимо стихотворение от Дамян Дамянов

Любовен съвет за всяка зодия за 17 май 2024

Таро хороскоп за 17 май 2024

Хитрина, с която ще вечеряте обилно без да напълнеете

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com