Защо водата от ориза не трябва да не се излива?

19860
Защо водата от ориза не трябва да не се излива?
Снимка: iStock

След като оризът е сварен, не си струва да се излива водата, тъй като тя има много необичайни приложения. Можете да я използвате по различни начини, включително за почистване или за изплакване на коса. Интересно е, че оризовата вода има и редица свойства, които подпомагат здравето. Защо оризовата вода не бива да се излива? Ще разберете по-долу.

За какво да използваме оризовата вода?

След като оризът е сварен, водата обикновено се излива, без да се вземат предвид нейните свойства. В миналото тя се е използвала от японските жени за грижа за косата. Оризовата вода може да се използва и от домакините за ежедневно почистване. Струва си да се има предвид, че тя съдържа и много ценни витамини и минерали. Те ще помогнат за укрепване на организма и облекчаване на упорити неразположения, като например проблеми с храносмилането.

Оризова вода за сияйна КОСА

Оризова вода за почистване

Оризовата вода е идеална за избърсване на прашни мебели или за почистване на арматура. Тя е нежна субстанция, така че можете да я използвате за почистване на медни съдове. Те изискват специално третиране и почистването им в съдомиялна машина ще повреди покритието. Как на практика използвате оризовата вода за почистване? Просто прецедете водата след сваряването на ориза и я оставете да се охлади. Потопете микрофибърна кърпа във водата и я изстискайте добре. По този начин тя е готова за избърсване на повърхности и предмети.

Изплакване на косата

Препоръчва се оризовата вода да се използва за изплакване на косата, тъй като съдържа цинк. Този минерал е отговорен за здравите и блестящи кичури. Освен това продуктът съдържа протеини, които са ценни за косата. Те са отговорни за възстановяването на структурата на косата, като същевременно гарантират, че тя е правилно овлажнена.

Как да направя тази грижа за косата?  

Изсипете половин чаша ориз в купа и изплакнете обилно. След това го залейте с гореща вода и го оставете да престои четвърт час. Когато времето изтече, отцедете ориза и изсипете водата в чаша. изсипете оризовата вода върху измитата коса и я втрийте добре в кичурите по цялата дължина. След 10 минути изплакнете продукта и използвайте балсам или маска за коса.

Здравословни свойства на оризовата вода

Оризовата вода е богат източник на витамини от група В, които са отговорни за правилното функциониране на нервната система. Освен това тази съставка има положителен ефект върху настроението и подобрява цялостното състояние на организма. По-конкретно витамин В1 участва в процесите, при които се генерира енергия.

В оризовата вода могат да се открият и редица антиоксиданти, които имат пречистващо действие и се борят със свободните радикали. Не по-малко важен минерал е калият, който подобрява функцията на сърдечносъдовата система. Той влияе върху редовността на мускулните съкращения, а също така укрепва сърцето, като го предпазва от заболяването предсърдно мъждене. Освен това редовното пиене на оризова вода подобрява работата на храносмилателната система и предотвратява диарията.

Ето защо НЕ трябва да изхвърляте оризовата вода!

Как да приготвите оризовата вода за пиене?

Препоръчва се да пиете поне по една чаша оризова вода на ден, за да забележите ефекта. Косата, кожата и ноктите ви ще изглеждат много по-благоприятно и състоянието им ще се подобри значително. Как да приготвите оризовата вода за пиене?
 
Съставки:

1/2 чаша бял ориз, 1 литър вода.

Метод на приготвяне:

В средно голяма тенджера кипнете водата и поставете ориза в нея. Когато водата започне да бълбука, намалете газта и варете ориза за около 20 минути. накрая отцедете ориза и изсипете водата в буркан.
Пийте това веднъж дневно. за да направите вкуса му по-добър, добавете малко канела или една супена лъжица мед.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com