Защо всички храни със син цвят се оказват страшно полезни

2670
Защо всички храни със син цвят се оказват страшно полезни
Снимка: iStock/Guliver

Не на всички е ясно, че можем да заредим енергийно тялото ни спрямо цвета на храната, която приемаме. Плодовете и зеленчуците, раснали под естествената слънчева светлина са най-полезни за нас, защото ни снабдяват с цялата енергия, приета от слънцето. 

Защо са лечебни?

Към сините храни, за които ще говорим днес, отнасяме сините сливи, сините домати, гроздето, къпините, боровинките, трънките, син босилек, плодове на хвойна и др. Те са полезни за справянето с инфекциозни болести, свързани с гърлото, главата, различни възпаления и спазми, сърбежи, както и с шарката. Те имат силно антисептично действие. Разни сини храни като бирена мая, някои видове бяла риба и многонаситените растителни масла могат да помогнат при хранителни разтройства и чревни проблеми, тъй като имат стягащ ефект. 
Синьото е цветът на петата чакра, това е зоната на гърлото, която включва и щитовидната жлеза. Сините храни ни носят спокойствие, нормализира състоянието ни и има отпускащо действие. Но при прекалена консумация може да доведе и до депресивни състояния, затова внимавайте. Ще вземем пример за сравнение и зелените храни, които пък имат успокояващо въздействие върху тялото и психическото ни състояние.
Консумацията на сини или лилави храни е подходяща и при стресови ситуации, както и ако имаме нужда да се вдъхновим. Те подпомагат работата на мозъка и нормализират психиката ни. Различните нюанси на синьото имат различни свойства, нека видим какви са те:
•    Светлосини храни – при болки в гърлото, антисептични, антибактериални и антигъбични свойства;
•    Тъмносини храни – при проблеми със съня, за добро храносмилане – прочиства и укрепва храносмилателната система;
•    Виолетови храни – при проблеми с пикочния мехур, ревматизъм, както и разни емоционални състояния, предизвикващи стрес и напрежение. 

Други факти

Според специалисти и редица научни изследвания, сините храни са една идея по-малко апетитни. При направен експримент, в който се оцветяват любимите храни на група участници, те споделят, че ястията не са им били чак толкова вкусни. Според учените дори съвсем несъзнателно и инстинктивно избягваме консумацията на сини, лилави или пък черни храни, защото на подсъзнателно ниво ги отнасяме към развалените и застоялите продукти заради цвета. 

Съвет

Тъй като синият цвят потиска апетита, ако се стремите към сваляне на килограми може да действате с разни хитринки – купете си сини съдове и прибори, с които да се храните, може дори да изберете синя покривка или салфетки в синьо. Но ако пък имате малки деца, които не се хранят достатъчно, определено дръжте настрана синият цвят в кухнята от тях. Не избирайте синьото за кухненския интериор, както и за посудата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Колко държави има в Азия

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Евтин начин за борба с паяците: засадете това растение в дома си и ще забравите за тях завинаги!

Защо пералнята не пълни вода?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com