Защо всъщност кучето ви ближе и какво означава това?

3218
Защо всъщност кучето ви ближе и какво означава това?
Снимка: iStock

Чудили ли сте се някога защо вашият космат спътник ви обсипва с гнусни целувки? Собствениците на кучета не са чужди на мокрите носове и нежните близания, с които ги даряват техните любимци. Макар че това може да изглежда като обикновена проява на любов, в това поведение има нещо повече, отколкото се вижда на пръв поглед. Разбирането на това защо кучетата облизват своите стопани дава представа за тяхното общуване, сближаване и дори за еволюционната им история.

На първо място близането е естествено поведение на кучетата, което започва още от кутретата. Кученцата облизват лицето на майка си, за да привлекат внимание, храна и топлина. Това ранно поведение установява връзка между близането и положителните резултати, която се запазва и в зряла възраст. Така че, когато кучето ви облизва, това може да е остатък от този инстинкт за грижа.

От коя порода е най-мързеливото куче

Освен това близането служи като форма на комуникация за кучетата. Кучетата разчитат до голяма степен на езика на тялото и миризмата, за да предават послания. Когато ви облизват, те не само показват привързаност, но и събират информация за вас. Кучетата притежават невероятно обоняние и чрез близане могат да откриват различни миризми, включително сол от потта, остатъци от храна или дори хормони. Това поведение им позволява да научат за вашето емоционално състояние, здраве и скорошни дейности, което засилва връзката им с вас.

Освен това близането може да бъде успокояващ механизъм за кучетата. Точно както хората могат да се държат успокояващо като прегръщане или погалване, кучетата се облизват, за да облекчат стреса или тревожността. При това се освобождават ендорфини, които спомагат за релаксация и комфорт. Така че, ако кучето ви облизва по време на вълнение или стрес, то може да търси успокоение и да се опитва да се успокои в този процес.

Освен това близането е начин кучетата да установяват и поддържат социални връзки. В дивата природа вълците и други кучета се занимават с общо обгрижване, което укрепва социалната сплотеност в стадото. Домашните кучета проявяват подобно поведение, като облизват своите стопани и кучешки другари. Като ви облизва, кучето ви укрепва социалната връзка между вас, изразява доверие и търси взаимност.

Кое е най-доброто куче пазач?

Интересно е, че близането може да бъде и заучено поведение, което се подсилва с положително подкрепление. Ако реагирате положително на облизването на кучето си, като го галите, предлагате лакомства или му обръщате внимание, вероятността то да повтори поведението е по-голяма. С течение на времето това създава цикъл, при който близането се превръща в предпочитан метод на взаимодействие между вас и вашия домашен любимец.

Когато кучето ви обсипва с ласки, това не е просто случаен акт на привързаност. Това е сложно поведение, дълбоко вкоренено в еволюционната им история, методите на общуване и социалната динамика. Независимо дали става дума за изразяване на любов, събиране на информация, облекчаване на стреса или укрепване на връзките, облизването е важен аспект от взаимодействието между кучета и хора, който подобрява уникалните отношения между вас и вашия космат приятел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com