Знаете ли, че определени смокини се опрашват от специални оси

2003
Знаете ли, че определени смокини се опрашват от специални оси
Снимка: iStock

Макар много от вас да мислят, че смокинята е плод, то техните “плодове” в действителност представляват обърнати цветя, съхраняващи прашеца в сърцевината си. В китайската култура хората обикновено познават смокинята като плод без цвят.

Съществуват два вида съцветия, в които се развива плодът на смокинята. Самото съцветие се нарича от учените сикониум, а спрямо това дали е мъжко или женско - каприфиги или фиги. И именно фигите (женските) са смокините, които ние така сладко си похапваме. 

А от каприфигите обикновено се приготвя сладкото от зелени смокини, което също има немалко почитатели.

Знаете ли обаче, че някои видове смокини се опрашват само от специални видове оси? За любопитните сме подготвили интересна информация в следващите редове.

Кой НЕ трябва да яде смокини?

Опрашване при смокините

Опрашването при смокините е много интересен процес, а за всяко дръвче е необходим определен вид оса, която се заселва в съцветието. Вероятно сте забелязали малките дупчици на всеки плод в долната част - през този отвор се промушва осата, като в този момент нейните крила се отделят, тя се настанява и снася яйца. По този начин се осъществява процесът на опрашване, след който насекомото загива.

Чудите се къде отиват следите от мъртвата оса? Те са “разградени” от плода и стават част от него. За учените това е поредният феномен, който природата ни е предоставила. Те го наричат с названието задължителен мутализъм и по последни данни съществува от преди цели 34 милиона години.

Лесно сладко от смокини за зимата

В наши дни на човечеството са познати около 900 вида оси, като всеки вид отговаря най-много за опрашването на 2 вида смокинови дървета. Можете да чуете тези доводи като отказ от консумацията на смокини от хора, решили се на вегански или вегетариански начин на живот.

Но ако това не ви смущава, то съвсем спокойно може да опитате вкусния плод в комбинация със салати - зелена салата, рукола, прошуто и малко пармезан за завършек. Друг вариант е невероятно вкусната рецепта за ястие от свинско месо със смокини и лук, приготвено по китайски. Разбира се, да не забравяме и българските традиции и приготвянето на зимнина - сладкото от смокини си остава все така почитано с годините.

Няма и нищо по-хубаво от това да се консумират сезонни и пресни плодове, така че ви допада вкусът на смокинята - хапвайте редовно през лятото, но разбира се не прекалявайте с количеството, защото все пак съдържат захари, макар и естествени. 

Експериментирайте с любимите си рецепти и добавете пресни смокини или сладко от смокини към десерти, салати и други ястия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com