Знаете ли коя държава е най-големият производител на кафе?

13725
Знаете ли коя държава е най-големият производител на кафе?
Снимка: Couleur / Pixabay

Над 70 страни по света произвеждат кафе в регион, известен като “кафеен колан”.

Но знаете ли коя от тези страни е най-големият производител?
Бразилия. 

През 2020 г. производството в страната възлиза на 3 553 332 тона, което прави около една трета от произведеното кафе в света. Кафе “Арабика” е 69% от бразилското кафе, а “Робуста” - останалите 31%.

Производството на кафе в Бразилия

Бразилия е най-големият производител на кафе в света от над 150 години. Производството на кафе за 2020 г. в Бразилия е двойно по-голямо отколкото във Виетнам, страната на второ място в класацията.

Около 3,5 милиона хора са ангажирани в кафената индустрия в Бразилия, най-вече в селските райони. В страната има около 220 000 ферми за кафе, които се простират на около 27 000 кв. км, т.е. почти колкото площта на Белгия.

Макар Бразилия да е най-големият производител, тази страна не е родина на кафето. Кафето е внесено в страната през 18-ти век. От само няколко кафени зрънца Бразилия се превръща в “Меката на кафето”.

Защо трябва да пиете кафе, докато спазвате диета за отслабване

Легенда за внасянето на кафето в Бразилия

Докато е под португалско управление, страната се опитва да направи пробив в навлизащия кафеен пазар, но без успех. Съседна Френска Гвиана отказва да изнася кафени семена.

Според легендата подполковник Франсиско де Мело Палета бил изпратен във Френска Гвиана на дипломатическа мисия да разреши диспута между двете държави.
По време на своята визита Палета успява да съблазни съпругата на губернатора. При заминаването му жената подарила на Палета букет цветя със скрити кафени семена. Дали това е истина или измислица, никой не знае. Факт е, че първите семена от кафе са засадени от Палета в северния щат Пара в началото на 18-ти век. В началото реколтата от кафе е незначителна, дакото кафето не започва да се засява в южната част на страната, където бързо се разпростира от градина на градина. 

10 алтернативни употреби на утайката от кафе

Производството се разраства

Производството нараства значително през 1820 г. дотолкова, че задоволява напълно нуждите на местното население. Тогава страната започва да снабдява глобалния пазар на кафе. До 1830 г. Бразилия вече произвежда 30% от кафето в света. До 1840 г. процентът достига 40, а страната напълно доминира на световния кафеен пазар.

Резкият скок в производството води и до рязко намаляване цените на кафето в световен мащаб.

Увеличаването на производството в тази индустрия е причина за използване на труда на роби от Африка. Над 1,5 милиона роби са доведени от “Черния континент” да работят на кафените плантации в Бразилия.

Когато британците поставят край на търговията с африкански роби в Бразилия през 1850 г., страната е принудена да разчита на робския труд на местното население. Въпреки отмяната на робството през 1888 г., кафената индустрия продължава да нараства и процъфтява. До 1920 г. Бразилия произвежда 80% от световното кафе. През този период кафената промишленост финансира голяма част от инфраструктурните проекти в страната.

Защо да не пиете кафе между 8 и 9 часа сутринта и кои са най-подходящите часове за ароматната напитка

Прекалено много кафе

Отново жертва на собствения си успех, бразилското правителство е принудено да изгори около 78 милиона чувала складирано кафе с надежда по този начин да повиши цената на кафето на световния пазар.
Подобни усилия водят до незначителен успех, а бразилското правителство започва да търгува и на пазара с инстантно кафе като начин да оползотвори огромния излишък от кафени зърна.

7 начина да се събудим без кафе

Разтворимо кафе

Многобройни са усилията, направени през 18-ти и 19-ти век да се произведе разтворимо кафе, а резултатите са далеч от задоволителни. Бразилският институт за кафе се обръща към Nestle през 1930 г. с молба да създадат по-ароматно разтворимо кафе. Минават 7 години, докато чудото се случи. През 1937 г. ученият от Nestle Макс Моргенталер изобретява нов метод за производство на разтворимо кафе, използвайки сух екстракт от кафе заедно с разтворими въглехидрати.
Производството започва на следващата години и се превръща в първата версия на продукта, който днес отлично познаваме - Nescafé.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com