Защо да не пиете кафе между 8 и 9 часа сутринта и кои са най-подходящите часове за ароматната напитка

38208
Защо да не пиете кафе между 8 и 9 часа сутринта и кои са най-подходящите часове за ароматната напитка
Снимка: iStock/Guliver

Повечето от нас пускат кафемашината, преди да са взели дори сутрешния си душ. Превърнали сме пиенето на ароматната течност в първото нещо, което правим веднага след ставане от сън, а някои поднасят чашата гореща напитка дори в леглото си. Това обаче е неправилно и вредно за здравето поведение.

Консумацията на кафе цели да даде на организма енергия, да я възстанови, след като сме я изчерпали, а веднага след ставане от сън такова изчерпване на енергията не би могло да се наблюдава. Нещо повече – пиенето на кафе непосредствено след сън може да попречи на производството на кортизол в тялото ви по-късно през деня, а и да доведе до твърде високи нива сутрин, до изнервеност и дори до треперене на тялото или ръцете сутрин след сън.

Как да си направим сексуално кафе

Когато става дума за секс и любов, то дори храната и напитките имат значение. Те повишават либидото на мъжете и жените, което не е тайн...

И тъй като повечето хора се събуждат около 7 часа сутринта, то времето между 8 и 9 часа е неподходящо за първото кафе за деня.

Кога е най-подходящо време да пием кафе?

Най-добрият момент за ободрителната напитка е около 2 часа след ставане от сън. Това прави минутките между 8 и 9 сутринта неподходящи за ароматната напитка, ако денят ви започва в седем. Още повече че нивата на кортизола – хормона на стреса – са най-високи обикновено между 8 и 9 часа сутринта и пиенето на кафе точно в този интервал може да причини стрес, усещане за тревожност и безпокойствие. Комбинацията от кофеин и високи нива на кортизол е опасна и вредна за здравето.

Нивата на кортизола са пикови непосредствено след събуждане. Което означава, че ако сте от малкото хора, които се събуждат твърде рано за работа, примерно в 5 сутринта, то в 7 часа спокойно вече може да изпиете кафето си. Същото се отнася и ако ставате по-късно – например в 10 часа. Тогава изчакайте поне час – до 11, преди да отпиете първата си глътка ароматна течност. Ако всичко това е непосилно за вас и не желаете да станете от топлото легло без горещо кафе, то ограничете се до няколко глътки, колкото да не се лишавате от навика си, но допийте чашата час по-късно.

Отслабване с кафе – ето как се прави

Кофеинът в кафето може да помогне да свалите няколко килограма или дори да предотврати наддаване на тегло, но не може да ви помогне да ...

Друг подходящ момент за набавяне на енергия и кофеин е ранният следобед, когато се наблюдава сънливост след обяда, спад в нивата на енергия, липса на концентрация, умора. Кафето следобед е особено полезно по време на работния ден, тъй като помага за съсредоточаването и подобрява работния процес, намалявайки риска от допускане на грешки, породени от преумора или сънливост. Следобед се наблюдава и спад в нивата на кортизола и в този момент консумацията на кофеин е от изключителна полза, за да събуди, тонизира и енергизира тялото и да се подпомогне функционирането му в условията на ниски нива на хормона.

Кафето е изключително полезно за тялото и душата, но все пак внимавайте с него – ограничете се до 2-3 чаши на ден и не заменяйте качествения сън с големи количества кофеин, за да извлечете само ползата от ароматната напитка, без да навредите на здравето си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com