Знаете ли колко са кварталите във Варна?

56470
Знаете ли колко са кварталите във Варна?
Снимка: iStock

Третият по големина град в България с население от 348 668 души според данните от последното преброяване на населението през 2022 година – Варна е и най-големият в североизточните части на страната ни. Градът е познат и като морска столица на България и е сред най-важните туристически центрове у нас.

В миналото Варна е град, познат като Одесос, както го срещаме в историческите извори до 6 век. По-късно носи името на императрица Ирина – Иринополис. В съвременната история на града от 1949 година до 1956 година градът за кратко е кръстен на Йосиф Сталин. Относно произхода на името Варна все още има много въпроси и няма категорично становище откъде идва името, като сред предположенията са, че идва от старобългарското „варнъ“, което означава „черен, вран“, а други търсят тракийския корен на името Варнас.

Кои са източните квартали на София?

През лятото морската столица е изключително пренаселена заради туристите, избрали Варна за своята почивка. Гъстотата на местното население е 2261 души/km², разпределени в кварталите във Варна и в 5 района. От първото преброяване на населението през 1880 година, когато Варна е населявана от едва 24 555 души, броят на жителите системно нараства до последното преброяване, при което цифрата е 348 668. Районите, които обитават жителите на Варна, са 5, като най-населеният е „Приморски“, заемащ трето място и в класацията на най-големите райони и квартали в България.

Кои са кварталите във Варна?

Любопитно ли ви е колко квартала има третият по големина град у нас след София и Пловдив? Те са разпределени в 5 административни района, както следва:

1.       Аспарухово

Това е най-големият по площ район на България, но не е гъсто населен, най-малко варненци живеят в този район, което най-вероятно се дължи на факта, че обхваща твърде много вилни зони, както и местности. Населените квартали в района са: „Аспарухово“, „Дружба-Аспарухово“, „Розова долина“, „Галата“, „Зеленика“, „Боровец“, „Ракитника“, „Фичоза“.

2.       „Владислав Варненчик“

В този административен район са разположени само два от кварталите във Варна – „Владислав Варненчик“ и „Кайсиева градина“, както и няколко вилни зони. В миналото, преди да бъде присъединен към Варна, районът е бил село, което след 1934 г. е преименувано на Владиславово – на името на далия на това място живота си за свободата на България крал Владислав III Ягело. И този район, както и двата му квартала, са малки варненски квартали, по-рядко населени от другите 3 района на морската ни столица.

Топ 5 на най-големите квартали – райони в България

3.       „Младост“

„Младост е сред големите райони във Варна, макар да не е първенец. Той държи почетното второ място. Кварталите във Варна, които влизат в състава на този административен район, са: „Младост“, „Възраждане“, „Свети Иван Рилски“, „Победа“ и „Трошево“. В района попада и Западната промишлена зона, както и няколко селищни образувания – „Пчелина“, „Сълзица“, „Оркид Хилс“ и др.

4.       „Одесос“

Разположен в сърцето на морската столица, това е третият по големина варненски район, в който влизат кварталите „Център“, „Христо Ботев“, „Тракия”, „Колхозен пазар”, „Гръцки квартал“, „Максуда”, „Пристанище“, „Батак“ и „Ж.П. Гара“. По времето на социализма – тоест преди 1989 година – районът е известен с името „Варненска комуна“. „Одесос“ е най-интересният за туристите и гостите на града район, тъй като кварталите му са стари, изпълнени с история, археологически находки, паметници на културата като Римските терми, най-старите черкви в региона „Св. Богородица“, „Св. Атанасий“ и морския храм „Св. Никола“. Кварталите в този район са и дом за десетки музеи и къщи-музеи, които привличат посетители от цял свят. Седалищата на Варненската и преславска митрополия също са разположени именно в този район.

5.       „Приморски“

Това е най-многолюдният район във Варна, обхващащ и редица курорти като „Св. Св. Константин и Елена“, „Слънчев ден“, „Златни пясъци“ и др. Кварталите във Варна, влизащи в район „Приморски“, са: „Виница“, „Изгрев“, „Васил Левски“, „Цветен квартал“, „Чайка“, „Бриз“, „Траката“, „Евксиноград“. В териториите на района влизат и няколко вилни зони и местности. Прочутата Морска градина – перлата в короната на морската ни столица, се намира именно в този район. Символ на града, произведение на парковото изкуство, посещавана от милиони души, тя е сред най-ярките забележителности на Варна.

В близкото минало кварталите във Варна са били с 4 повече, като днес те са част от други квартали. Кв. „Погреби“ например днес е част от „Христо Ботев“, а кв. „Конфуто“ – от „Победа“. Други два стари варненски квартала днес са жилищни комплекси и също са в графа „бивши квартали на морската столица“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com