Знаете ли откъде идва името на квартала „Овча Купел“?

32767
Знаете ли откъде идва името на квартала „Овча Купел“?
Снимка: Камара на архитектите

Улиците и кварталите на България най-често носят имена на видни исторически личности, учени и изобретатели и произходът на наименованията им е ясен. Има обаче софийски квартали, чиито имена будят любопитството и дори кореняци столичани не знаят с какво е свързан произходът и защо кварталът е кръстен именно така. Знаете ли например откъде произхожда името на квартала „Овча Купел“?

Най-странното в случая е, че името няма нищо общо с отглеждането на овце или с населяването на скотовъдни племена в далечното минало, каквото предположение изказват повечето запитани защо квартала „Овча Купел“ се казва така. Ще ви разкрием тази любопитна информация, която, сигурни сме, е приковала вниманието ви.

Кой е най-големият квартал в България?

Защо квартала „Овча Купел“ носи това име?

Годината е 1858. Силно земетресение е усетено в София, а след него бликва вода в безводен район. По-късно се оказва, че водата е минерална и през 1909 година започва да се използва по предназначение, като това е и годината, в която квартал „Овча Купел“ получава своето наименование. Овце в цялата история всъщност има, но не отглеждането им е причина да се даде това име, а странният факт, че консумацията на бликащата вода и тревата, напоена от нея, помага оздравяването на болни стада.

По отношение на втората част от името на квартала „Овча Купел“ е любопитно защо не е използвана думата извор, щом говорим за минерални извори, бликнали от земните недра случайно – след земетресение. Думата „купел“ всъщност има библейски произход и това е съдът, в който се кръщават младенци. В Библията откриваме и че е имало къпалня, наречена Овча купел, в която болни и сакати, намирали помощ и изцеление. Вероятно далият името на квартала е използвал именно тази символика – на къпалнята, изцерялава болни и връзката на минералната вода, бликнала в квартала, носеща също изцеление и помощ на страдащите. Очевидна е аналогията с библейската Овча купел, в която водата изцерявала. Вероятният произход на името на квартал „Овча Купел“ е именно този.

Кои са най-скъпите квартали в София?

История на квартала „Овча Купел“

Застрояването на този квартал започва доста след земетресението и бликналите извори – а именно през 1914 година. Построена е обществена къпалня, в която се използва именно бликналата лековита минерална вода. Издигната до банята била и болница за рехабилитация, която отново била свързана с лековитите свойства на минералните извори. Така квартала „Овча Купел“ е имал статут на курортна местност. Около банята бил изграден самият квартал, който постепенно се разраства и добива вида, който познаваме днес.

За какво е била полезна минералната вода, дала името на квартала „Овча Купел“?

Банята и изградените басейни в „Овча Купел“ се използвали за балнеолечение до 80-те години. Водата повлиявала изключително благоприятно диабет, бъбречни заболявания, колити. Хора от цялата страна се стичали с надежда за изцеление от водата и лековитата ѝ сила. Не защото знаели за библейската Овча купел, а защото вярвали в силата на минералната вода, бликнала случайно от земните недра и дали името на цял един  квартал.

Повечето имена на кварталите в София са стари, те датират от турско робство, а някои имат и дълбоки славянски корени. Любопитно ли ви е да научите и за произхода на имената на други софийски квартали? Така например квартал „Дървеница“ няма нищо общо с досадните дървеници, а името произхожда от факта, че кварталът възниква върху мястото на селище, в което вратите и прозорците, домовете били сковани от дърво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...