Кои са най-скъпите квартали в София?

126287
Кои са най-скъпите квартали в София?
Снимка: iStock

Ето кои са 15-те най-скъпи квартали в София според данни от агенциите за недвижими имоти към 8 април 2022 г. по  цена на кв/м в евро:

15. Малинова долина - 1439 евро/кв.м
Престижен южен квартал, разположен до Студентски град, на запад от кв. Младост-4. Застроен е главно с еднофамилни къщи.
14. Стрелбище - 1462 евро/кв.м
Успешно се съчетават старо панелно, тухлено и ново луксозно строителство. Удобното местоположение, близостта с Южния парк и добрата инфраструктура го правят привлекателен за хората, които търсят жилища.
13. Кръстова вада - 1485 евро/кв.м
Намира се в южната част на София. “Кръстова вада” постепенно се превърна в предпочитан район за построяване на еднофамилни къщи, затворени комплекси и отчасти бизнес строителство. Повечето сграда са нови къщи. Има и доста стари къщи, основно от 50-те и 60-те години на 20-ти в.
12. Хаджи Димитър - 1515 евро/кв.м
Намира се в североизточната част на София, близо до центъра. Жилищата варират от стари къщи с дворове до 8-9 етажни панелни блокове. В квартала има много зеленина и широки междублокови пространства.
11. Център - 1632 евро/кв.м
Интересът към центъра винаги е бил огромен. Центърът се намира между булевардите „Мария-Луиза”, „Евлоги Георгиев”, „Иван Гешов”, „Скобелев” и ул. „Опълченска”.
10.  Хладилника - 1687 евро/кв.м
Малък квартал, разположен близо до “Лозенец”. В последните години този квартал активно се застроява. Все още има свободни парцели, поради което това е един от кварталите а най-много ново строителство.
9. Медицинска академия - 1737 евро/кв.м
Кварталът се състои основно от малки и тихи улици с просторни зелени площи. Сградите са разнородни: добре поддържани тухлени сгради, монолитни кооперации от 70-те и 80-те години на миналия век, както и многобройни луксозни сгради.
8. Лозенец - 1741 евро/кв.м
Днес кварталът е вече в сърцето на София, но на юг се разпростира до склоновете на Витоша. Сградите са кокетни и малки, разположени сред китни дворове с прекрасни гледки към центъра и Витоша. 
7. Иван Вазов -1816 евро/кв.м
Наричат квартала “Зелената перла на София”, защото от всички страни е ограден с паркове. Намира се близо до центъра. Впечатлява с голямо разнообразие на типове строителство. Тук има еднофамилни къщи с китни дворове, солидни монолитни ниски блокове, както и високи тухлени блокове.
6. Малинова долина - Герена - 1822 евро/кв.м
Граничи с жк Младост-4 и с квартал “Малинова долина”. Намира се на 12 км от центъра на столицата.
5. Оборище - 1900 евро/кв.м
Районът обхваща и част от центъра на София. Характеризира се с аристократични сгради, построени преди Втората световна война, както и монолитни кооперации от 70-те години на 20-ти век. През последните години се построиха нови луксозни офис и жилищни сгради.
4. Изток - 1932 евро/кв.м
Граничи с бул. “Цариградско шосе” и кв. “Гео Милев”, а на северозапад е източният край на Борисовата градина. В квартала има много тревни площи и просторни междублокови площадки. Преобладават малки тухлени кооперации и еднофамилни къщи. Има също стари панелни блокове и много нови кооперации.
3. Изгрев -  1969 евро/кв.м
От северната и западната част на квартала е Борисовата градина. Квартал “Изгрев” е тих и спокоен. Във вътрешността му има много зеленина. Чистият въздух и удобните транспортни връзки го превръщат в желано място за живеене.
2. Яворов - 2105 евро/кв.м
Кварталът е разположен близо до Борисовата градина, бул. “Цариградско шосе”,“Орлов мост” и СУ “Св.Кл.Охридски”. Предпочитано място е заради удобното местоположение и близостта да основни пътни артерии и важни институции. Сградите са най-вече тухлени блокове, построени в периода 1950-70 г. на миналия век.
1. Докторски паметник - 3275 евро/кв.м
Най-скъпият квартал е част от стария център на София. Сградите са основно в аристократичен стил, построени преди Втората световна война, както и монолитни кооперации от 70-те години на миналия век. В последните години се построиха луксозни жилищни и офис сгради.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Стихотворение за 25 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 25 април 2024

Това се случва с тялото ви, ако пиете мляко преди сън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com