Знаете ли през кои държави минава река Дунав?

100069
Знаете ли през кои държави минава река Дунав?
Снимка: FelixMittermeier / Pixabay

Дунав е втората най-дълга река в Европа след Волга. Дължината й е 2859 км. Реката е на първо място в класацията на реките, които преминават през територията на най-много държави.

През кои страни минава Дунав?
Реката минава през 10 държави: Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватска, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна, както и през 4 столици: Виена, Братислава, Будапеща, Белград.

Германия
Река Дунав извира от платото Баар в планината Шварцвалд в Германия при сливането на реките Бригах и Брег около Донауешинген. Около 56 200 кв.км от територията на Германия (Бавария и Баден-Вюртемберг) са част от басейна на река Дунав, почти 16% от страната и 7% от реката прекосява Германия. В този район живеят 9,7 милиона жители, около 11,7% от населението на целия Дунавски басейн.

Австрия
Около 965 км от река Дунав преминава през Австрия. За да се подобри навигацията, са построени язовири и защитни диги близо до Пасау, Линц и Ардагер. В тази алпийска страна, равнините земи, прекосявани от реки, са жизненоважни за селскостопанския сектор, населените места и инфраструктурата. Територията на Австрия съставлява около 10% от общата площ на Дунавския басейн. Реката преминава и край столицата Виена. 

Колко български пристанища има по река Дунав?

Река Дунав е втората по дължина река в Европа след Волга. Извира от платото Баар в планината Шварцвалд, Германия. Преминава през 10 евр...

Словакия
Реката навлиза в Словакия, където приема река Морава и формира по-широката граница между Австрия и Словакия. В подножието на Братиславския замък, реката стига до Дунавската низина. В Словакия се намира и най-големият речен остров, разположен между Малък Дунав и Дунав - Житни остров, дълъг 84 км и широк 15-30 км.

Унгария
Наричат столицата на Унгария Будапеща  “Кралицата на Дунав” заради прочутия верижен мост, замъка и готическата сграда на парламента. Унгария е разположена в сърцето на Дунавския басейн, цялата територия на страната от 93939 кв.км е в басейна. Реката влиза в Унгария от запад, север, изток и тече на юг.

Знаете ли откъде извира река Марица?

Хърватска
Панонският регион представлява част от Панонския басейн, или централния Дунавски басейн. Този регион чрез реките Сава и Драва е пряко свързан с плавателния Дунав. Реката формира границата между двете бивши югославски републики - Хърватска и Сърбия. Все още между тях има спорове точно къде минава границата.

България и Румъния превръщат Дунав в ключов транспортен коридор за Европа

Превръщането на река Дунав в ключов транспортен коридор за Европа ще бъде обща задача за България и Румъния. Това стана ясно след среща...

Сърбия
Дунав влиза в Сърбия през границата с Хърватска и Унгария и продължава към границата с Румъния и България. Река Дунав е плавателна в Сърбия и прекосява двата най-големи сръбски града - столицата Белград и Нови Сад. Във Войводина Дунав е част от канала Дунав - Тиса, уникална хидротехническа система за контрол на наводненията и хидротехническото управление.

България
Дунав съставлява по-голямата част от северната граница на България с Румъния. Речната граница обхваща участъка по реката от устието на река Тимок до Силистра и е дълга 470 км. По течението на реката са разположение множество острови, най-големият от които е остров Белене с площ от 41 кв. м.

Румъния
Румъния е разположена почти изцяло в Дунавския басейн. Реката прекосява почти една трета от територията на страната. Основната част от Делтата на Дунав е разположена на територията на Румъния. От 1991 г. тя е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Дунавската делта е най-голямата делта в Европа с площ от 3446 кв.км. 

Знаете ли коя река минава през Рим?

Молдова
Молдова е една най най-малките страни, разположени на Дунавския басейн. Само около 340 метра от реката прекосяват източната й част.

Украйна
В границите на Украйна Дунав преминава през Черноморската низина, оформя делта дълга около 55 км под устието на Прут и се разделя на 2 устия: Северна Килия (която следва украинската граница почти 100 км) и средна Сулина. На територията на Украйна е разположена част от Делтата на Дунав, където реката се влива в Черно море.

Коя е единствената плавателна река в България?

Плавателната част на река Дунав е 2411 километра. Най-северната точка е германският Регенсбург, най-южната е българският Свищов. Обемът...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com