Знаете ли точно за тази полза от ЗЕХТИНА?

13797
Знаете ли точно за тази полза от ЗЕХТИНА?
Снимка: Couleur / Pixabay

Зехтинът е полезна здравословна алтернатива на познатото ни слънчогледово олио. Той е традиционен продукт за средиземноморската кухня и съдържа редица ценни хранителни вещества. Зехтин може да използваме във всеки един аспект от готвенето – печене, пържене, задушаване, дресинг за салати и т.н. 

Зехтинът е богат на здравословни мазнини, които имат благоприятен ефект върху сърцето, кожата, косата, храносмилателната система и като цяло – общото ни здравословно състояние.

В състава на зехтина можем да открием и солидно количество антиоксиданти, за които знаем, че участват активно в анти-ейдж процесите и имат превантивни свойства срещу определени онкологични заболявания и свободните радикали в организма. Например редовната консумация на зехтин може да понижи риска от развитието на рак на дебелото черво или стомаха.

Тази полезна течна мазнина съдържа и витамини и минерали като калий, желязо, фосфор, калций, витамини Е, К, В и др. По този начин получаваме и укрепване на имунната система и цялостното ни здраве, тъй като си набавяме много от необходимите на организма ни хранителни вещества. Благодарение на витамин Е в състава му ние получаваме и превенция от отключването на болести, свързани с сърцето, черния дроб, инсулт, инфаркт и др. Витамин К пък активно участва в съсирването на кръвта и изграждането на костната тъкан.

Зехтинът се включва и във все повече козметични продукти, а ние можем да създаваме и маски за грижа за косата и кожата в домашни условия. Този продукт ще придаде сияен вид на кожата и косата ни, както и ще спомогне за еластичността на кожата и растежа на косата. Ако го включите и в менюто си, ефектите ще са още по-видими и бързи.

Още една полза от зехтина

Тъй като всички гореспоменати позитиви от зехтина може да са познати на мнозина, днес ще ви представим една по-неизвестна полза от употребата му. Става въпрос именно за намаляване на изпотяването. 

Доказателствата все още не са много, но редица специалисти и учени смятат, че заради способността на зехтина да предпазва клетките от оксидативния стрес, по този начин той може да редуцира и изпотяването.

Зехтинът е мазнина, която в тялото ни се разгражда по-бързо от останалите хидрогенирани мазнини. Богатото му наличие на антиоксиданти също допринася за това, като стимулира метаболизма. По този начин тялото ни не се претоварва от неспособността да преработи лесно тежките храни, което пък води до прекомерено изпотяване.

Освен зехтина има и други храни с познато такова свойство – например зеленият чай, овесът, листните зеленчуци, бадемите, динята и т.н. Тези храни имат и успокояващ ефект върху нервната система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com