X
 
 

Балчик и Мангалия си партнират за подобряване на пътната мрежа

825 0
Балчик и Мангалия си партнират за подобряване на пътната мрежа
Снимка: Йорданка Калчева
Община Балчик си партнира с румънската община Мангалия по проект  „Подобряване връзката на третостепенните пътни възли Мангалия и Балчик до TEN-T инфраструктура“ по програма INTERREG V-A Румъния-България. В рамките на проекта в Мангалия ще бъдат модернизирани 17 улици, а планираните средства са 2,746 млн. евро. Улиците в румънската община са в добро състояние, затова там е предвидена само вертикална маркировка и подмяна на уличното осветление, уточни зам.-кметът на Балчик Димитрин Димитров, който е и ръководител на проекта от българска страна.

Инвестиционните дейности в община Балчик за разделени на три ЛОТ-а. По първия се предвижда рехабилитация на панорамния общински път от пристанището до границата с община Каварна. Вторият ЛОТ обхваща двукилометрова отсечка до държавната болница „Тузлата“, а третият обхваща ремонт на главната улица в Балчик „Черно море“ и част от ул. „Приморска“. Общата дължина на българския участък е около 9 км и за рехабилитацията му са предвидени 2,869 млн. евро.

В рамките на проекта ще бъде закупен специализиран високопроходим товарен автомобил, който да е оборудван с гребло за чистене на сняг, с него да се пренася пясък за опесъчаване на пътищата през зимата, а през летните месеци да може да коси тревата.

Предстои по проекта да се разработи пътеводител на трансграничните маршрути.

В най-напреднала фаза е ремонтът на панорамния път, който преминава по морския бряг, а отсечката до Тузлата е готова, уточни Димитров.

Общата стойност на проекта е 6,9 млн. евро, от които за Балчик са предвидени 3,564 млн. евро.

Actualno.com

Етикети: