Малкият Йоан се връща с медали от международни математически състезания

8636
Малкият Йоан се връща с медали от международни математически състезания
Снимка: Actualno.com/Йорданка Калчева

Йоан Димитров е изключително будно и с любопитен поглед дете. Четвъртокласникът от СУ „П. Р. Славейков“ в Добрич има завидни успехи в математически състезания не само на национално ниво, но и на международни изяви, разказва кореспондентът на Actualno.com.

Срещам се с него на занимания по роботика в Регионалната библиотека в добруджанския град. Преди това е бил на урок по английски език. Обича да играе тенис, да програмира. Освен математиката, казва, че обожава физиката, защото „всичко се гради на физика“. Интересна му е и химията, и часовете по човек и природа, и по български език, а разбира се – и физическото. Играе шах. Увлича се по авио- и корабомоделизъм, компютри. Иска да стане програмист или инженер в „Лего“, защото обича да твори с този конструктор.

Всъщност Йоан е на „ти“ с цифрите още 3-годишен. Още тогава пресмятал двуцифрени и трицифрени числа, разказва неговата майка Ирина. По думите ѝ така и вкъщи не разбрали как малкото момче знае отговори на задачи от типа 15+18. Математическото мислене му помага и в уроците по история – за да запомни датите, използва алгоритми. „Мисля си в цифри и усещам, че така се успокоявам“, споделял Йоан. Родителите му разбират, че при него всичко се свежда до математиката.

Още в първи клас решил да се яви на състезание по математика и бил уверен, че ще е победител. Така и станало. Последвали други състезания в различни градове на страната и винаги Йоан показвал впечатляващи резултати. В преобладаващата част от тях успява да постигне максималните точки.

Дни преди да пътува за Куала Лумпур за поредното международно състезание, става ясно, че няма да има задачи за втори клас и ще трябва да се явява на състезание за третокласници, а Йоан току-що е завършил втори клас. „Тати ме подготви за някои нови задачи и за да не ми каже директно, че задачите са за трети клас и да не се стресирам, той ми каза, че там са с по-различен стереотип и ме учеше да умножавам с двуцифрени числа и да деля с многоцифрени. Тогава това беше нещо ново за мен, но спечелих трето място със задачи, които са с един клас по-горе и само с няколко дни подготовка“, спомня си талантливото момче.

Друга интересна случка е от финала в Банкок – оказало се, че две от задачите за неговата възрастова група са с неточен превод на български език. Е, Йоан отстъпил само с една точка под златния медал и се върнал със сребро, а оттогава упорито учи английски език, за да си превежда сам условието на задачите.

Огнян Ценков награди спортисти, донесли много медали за Видин

Огнян Ценков посрещна десетте медалисти от Спортен клуб „Бъдин-ММА” и техния треньор Любомир Гешев, за да ги поздрави за от...

Сблъсквал се е и със сгрешени математически задачи. Използвана била задача от руско състезание, но с малко променено условие. „Пак е на същата тема, просто от руски е преведена на български, но със сменени данни. И с това сменяне задачата беше невъзможна. След това видях задачата на руски, която е с други данни, и тя беше възможна. Но някои хора просто сменят данните, без да проверяват. Те не само я превеждат, но и сменят условието, и то така, че да е невъзможно“, разказва разпалено малчуганът.

Случвало му се е и да спори с учителката си за решението на задача, а неговите съученици погледнали отговора в края на сборника и заявили, че той е прав.

Две години Йоан посещава школа по математика. Но когато бил в трети клас, му се сторили прекалено лесни задачите за неговата възраст, затова се включил в групата на петокласниците. Не сме го карали, но когато се интересува от някаква тема, му помагаме, обяснява влечението му към математиката неговата майка.

Четири първи места завоюва малкият математик през декември, от които трите са с максимален резултат, а в началото на тази година отново е победител в областния кръг на националната олимпиада по математика. В графика му още този месец е „Европейско кенгуру“. Следват пролетни математически състезания, великденското и „Питагор“.

Момчето е номинирано за наградите на фондация „Димитър Бербатов“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com