Оптиката в Тервел е със съвременна и модерна апаратура благодарение на Програмата за развитие на селските райони

2849
Оптиката в Тервел е със съвременна и модерна апаратура благодарение на Програмата за развитие на селските райони
Снимка: Личен архив

Оптиката в град Тервел на ЕТ „Сивия Неделчева – СИДИ“ е оборудвана с най-съвременна и модерна апаратура благодарение на изпълнения от нея проект за закупуване на специализирано оборудване. Той е реализиран по подмярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.) и е подкрепен със средства в размер на 10 718 лв.

Оптиката обслужва всички населени места на територията на община Тервел и региона и е единствената останала практика там за обслужване на оптичните нужди на населението.  Закупените два нови апарата в рамките на проектното предложение  – авторефактокератометър и диоптромер, осигуряват бързо и сигурно измерване на очните параметри, както и на физическите лещи. Авторефрактометърът изчислява диоптричната сила на изкуствената вътреочна леща, определя кривината на роговицата при изписване на контактни лещи, а също така астигматизма на роговицата. Диоптромерът максимизира точността при измерване на мултифокални и диоптрични стъкла.

„Този проект е за оптиката ни в град Тервел, която съществува от 25 години. Тя се намира в един малък и икономически не много добре развит район на страната ни. Благодарение на Програмата преди три години успяхме да купим най-ново поколение авторефрактокератометър, който служи за изключително точно определяне на рефракцията - тоест, нуждата от очила на човешкото око. Вторият уред е диоптромер, който измерва пречупващата сила на диоптричните стъкла, включително на контактни лещи, на сложни стъкла, многофокусни, контактни лещи - тоест, на всичко, което се слага пред окото, за да подобри зрението“, разказа за Actualno.com управителят на фирмата Сивия Неделчева.

По думите й двата уреда са изключително ценни за практиката й, както и за по-доброто и надеждно обслужване на пациентите.

„С тях подобрихме значително точността при изследването и при изработка на очила“, поясни още бенефициентът по проекта.

„Зрението за  всеки човек е много важно за здравето му и се радвам, че с  подкрепата на европейски средства по ПРСР успях да обновя специализираната  апаратура в оптиката на град Тервел и жителите му  могат да бъдат спокойни, че при преглед ще бъдат обслужени по съвременните стандарти“, допълни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com