Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Умъртвяват птици с птичи грип в Стефаново

27 май 2018, 18:13 часа • 1890 прочитания

В село Стефаново, община Добричка, тече акция по умъртвяване на птици, заразени с птичи грип. Полицията не допуска хора в близост до птицефермата на Иван Кирилов, в която имаше огнище на птичи грип и преди няколко месеца, съобщава БНР.

Не се знае със сигурност какъв вид е птичият грип, тъй като няма официална информация от директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Андонова.

От областната дирекция в Добрич са определени две санитарни зони - 3- и 10-километрова, с цел недопускане разпространение на заболяването. В късния следобед в петък от БАБХ-София е изпратено потвърждение до Дирекцията за наличие на огнище на инфлуенца в района. До този момент камионите с умъртвени птици са преминавали през селото въпреки забраната за преминаване на МПС над 5 тона.

Кметът на селото Марин Хаджийски не е получил данни от властите за заразата. Той е разбрал за нея по време на семейната си разходка, когато видял служителите в защитно облекло край птицефермата. Кметът е потърсил връзка с областния управител на Добрич и е разпратил свои подчинени да призоват жителите на селото да приберат домашните си птици заради заразата.

Екологичната комисия в Добрич ще бъде свикана в понеделник.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес