Европарите ще са недостатъчни за АМ „Хемус”, каза Терзиева

6626
Европарите ще са недостатъчни за АМ „Хемус”, каза Терзиева

АМ "Хемус" е в програмата на правителството, тя е приоритетен инфраструктурен проект за нас, но да твърдим, че евросредствата ще стигнат и за "Хемус", е някак си нереалистично. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, предаде БГНЕС.

По думите на Терзиева бюджетът по ОП „Транспорт” е 1,5 млрд.евро, заедно с националното финансиране. Тези средства трябва да се разпределят между три основни оси, чрез които приоритетно ще се инвестира в инфраструктура.

Терзиева: Може да завършим „Хемус” чрез концесия

„Обмисля се възможността завършването на АМ "Хемус" да стане чрез концесия и за преминаване по нея да се събира тол такса". Това...

Индикативната стойност на АМ "Хемус" е над 800 млн. евро, а прогнозната стойност на ЛОТ 3 на Струма е между 800 млн. и 1 млрд. евро. Затова средствата от цялата ОП „Транспорт” едва ли ще стигнат за финансиране на двата обекта. Терзиева подчерта, че отпуснатите за АМ „Струма” средства през този програмен период са дадени при условие, че правителството се ангажира магистралата да бъде доизградена през следващия програмен период.

„Работим за намаляване различията между регионите. И в никакъв случай не бихме допуснали Северна България да плащала някакви такси за ползване на пътища, а Южна да не плаща”, каза Терзиева. Тя заяви още, че ведомството й работи съвместно с транспортното министерство за разработването на стратегия за цялостния транспорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика