Инженерен интерес към Дунав мост Видин - Калафат

14766
Инженерен интерес към Дунав мост Видин - Калафат

Продължават посещенията на членове от Камарата на инженерите в инвеститорското проектиране (КИИП) в България на строителната площадка на моста над Дунав при Видин-Калафат, предаде КРОСС.

Над 80 инженери от териториалните секции на КИИП в София, Русе и Велико Търново се запознаха с уникалната технология на изпълнение на трансграничното пътно и железопътно съоръжение, прилагана от испанската фирма FCC Construccion. Особено впечатлени са специалистите от мащаба на строителството, какъвто в България до момента не е познат; от изграждащата се вантова конструкция на моста, също непозната досега в страната - това е първият вантов пътен и железопътен мост над река. С изключителен интерес инженерите се запознаха и с вида фундиране на опорите на моста, монтажа на различните видове сегменти от връхната конструкция на моста в неплавателния и плавателния участък на Дунав, позиционирането и напрягането на защитните елементи, напречното напрягане - както на връхната конструкция, така и на жп естакадата към и на моста и др.

Дунав мост Видин - Калафат привлича все повече инженери и студенти от инженерни строителни специалности. От есента на 2010 година до момента през строителната площадка са преминали над 400 инженери и архитекти от България, Испания, Русия, Сърбия, Германия, Италия и др.

Засилен е интересът и към специализирания сайт на проекта „Дунав мост Видин-Калафат", където може да се проследява напредъкът в строежа на моста и прилежащата инфраструктура към него. Само за пет месеца - от декември 2011 до април 2012 (включително), сайтът е посетен от над 49 000 души, като най-многобройни са посещенията от България, Испания, Румъния, Канада, Австрия, Германия и др. През месец май сайтът е видян от 10 208 души, а през юни - от 10 638.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика