Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нарушения: Пак грешни милиарди за АМ "Хемус" от "Автомагистрали"*

12 април 2024, 12:35 часа • 12429 прочитания

От 4,5 млрд. лв., които "Автомагистрали" е получила от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за четири мегаобекта, в нарушение на закона е превъзложила договори за 4 милиарда лева. Това става ясно от доклад на Агенция "Държавна финансова инспекция" (АДФИ). 

Проверката е за подписани между АПИ и "Автомагистрали" контракти в периода от 1 януари 2018-та до 30 юли 2023 г. Тя е по жалби и сигнали на държавни органи, юридически и физически лица.

Детайлите

Става въпрос за изграждане на АМ "Хемус", модернизация на първокласния път "Видин–Ботевград", укрепване 74 свлачища и срутища по държавните пътища. Общата им стойност е 4,9 млн. лева с ДДС, от които АПИ е платила 2,25 млн. лева. Още: Нов шеф в "Автомагистрали" подал невярна декларация за участие в други фирми

Големите проекти са възложени чрез законовата т. нар. in-house процедура – вътрешно възлагане, защото и Агенцията, и дружеството са държавни. Двете са под шапката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Още: И преди, и сега - все същото според Караджов: Обществените поръчки за пътищата

Впоследствие обаче "Автомагистрали" ги превъзлага на частни фирми, без да проведе открити процедури. Подписва 321 договора с трети лица, анекси и допълнителни споразумения към тях за 4 млрд. лева. Това представлява 82,73% от общата стойност на основните 4 договора. Платила е 1,94 млрд. лв. - 86,24% от парите, които са ѝ преведени от АПИ.

Констатацията на инспекторите е, че когато е поела ангажимент да изпълни пътните проекти, държавната фирма не е разполагала с нужната техника и човешки ресурси. Превъзлагайки работата директно на частни фирми с договори за наемане на автомобили, строителна механизация, оборудване, доставка на материали и строителство, тя не е действала в нормални пазарни условия. Не е дала възможност да участват повече стопански субекти и не е осигурила свободна конкуренция помежду им. Не се е стремила и да реализира печалба. Още: Заради новите мащабни поръчки преструктурираха "Автомагистрали" ЕАД

На случаен принцип са проверени 10 договора, при които са установени 10 административни нарушения, защото са на такава стойност, че е трябвало да се проведе публично състезание (обществени поръчки). За 7 от тях са връчени актове на отговорния ръководител от "Автомагистрали". Три не са връчени, защото е бил в болничен, а през това време е изтекъл 3-годишният срок от нарушението: Болен съм, няма акт: Глоби по договори за милиони се разминаха на "Автомагистрали"

Проверените 10 договора са на обща стойност 62 551 174 лв.

Именно този доклад на АДФИ доведе до смяна в ръководството на държавното дружество. От началото на март месец е променен почти целият състав на Съвета на директорите. Новите назначения са до провеждане на конкурс, но той още не е обявен. Още: Нарушения при обществени поръчки взели главите на шефовете на "Автомагистрали"

* От кухнята (обновено към 17:30 часа на 12.04.24)

Заради доклада на АДФИ, с Actualno.com се свърза един от освободените от бившия вече регионален министър Андрей Цеков. Става въпрос за г-н Владимир Трифонов.

Г-н Трифонов посочи, че относно инхаус процедурите всички последващи/акцесорни договори за доставка на материали и техника са сключени единствено и само по времето на Стоян Беличев, който беше начело на "Автомагистрали" когато управляваше третото правителство на Бойко Борисов. "Когато застъпихме като членове на Съвета на директорите на "Автомагистрали" ЕАД, тези договори бяха сключени, действащи и с раздадени аванси за над 1,2 милиарда лева", заяви Трифонов. Докато аз бях на работа в "Автомагистрали", сме сключвали договори за доставки на материали, на канцеларски пособия, ремонти и т.н. не по инхаус, а с критерий най-ниска цена, увери той.

Когато аз бях в директорския съвет, създадохме Вътрешни правила след препоръки на Сметната палата и следвахме критериите на ЗОП (Закона за обществените поръчки) - водили сме се от най-ниската цена при възлагане на задължения с договор. Това е още преди министър Цеков да ни заповяда (с изрична заповед) да правим така. "Автомагистрали" обаче никога не е било секторен възложител на обществени поръчки и това, смятам, е дупка в закона - затова и инхаус договорите не са изрично законово нарушение, разясни Трифонов.

Владимир Трифонов посочи и, че той и още двама освободени от Цеков директори - Ивелина Крушкова и Гено Георгиев, водят дела срещу това решение. Единствено Калин Янков от освободените не се е обърнал към съда, доколкото Трифонов знае.

"Когато постъпих в дружеството след проведен конкурс, то разполагаше с около 10 милиона лева, при освобождаването ми сумата беше 70-80 милиона лева. Само за 2023 г. дружествато е превело на държавата печалба от над 10 милиона лева. По тези причини и обжалвам освобождаването ми от "Автомагистрали" ЕАД като незаконосъобразно и противоправно. Никога не съм злоупотребявал със средства на дружеството или с обществени средства", заяви Владимир Трифонов. Той е убеден, че заедно с колегите си е изгонен "за стари грехове" в работата на дружеството.

Делото на Трифонов заради освобождаването му е в Софийски градски съд (СГС).

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес