САЩ: Туризмът и хазартът са основни канали за пране на пари в България

28649
САЩ: Туризмът и хазартът са основни канали за пране на пари в България

Развиващият се финансов сектор в България, мащабната сива икономика, използването предимно на пари в брой и липсата на ефективно правораздаване правят България уязвима за прането на пари, се твърди в последния доклад на Службата за международна борба с наркотиците и правоохранителни въпроси към Държавния департамент на САЩ, предаде Стандарт нюз.

Узаконените пари принадлежат на местни и чуждестранни престъпници, които участват в трафик на хора и наркотици, контрабанда, данъчни измами, измами с кредитни карти и все по-често - в измами чрез интернет.

Адемов: Икономиката в България е на ръба на рецесията

Икономиката в България е на ръба на рецесията. Да се очакват чудеса е трудно, особено в края на годината. Актуализацията на бюджета е с...

България е основна транзитна територия за трафика на наркотици и хора към Западна Европа. Контрабандата продължава да е източник на изпрани пари в българската финансова система. Голям дял заема контрабандата на цигари, алкохол и гориво. Особено проблематична е контрабандата на цигари, а препятствие пред борбата с прането на пари остава корупцията в държавните институции, подчертава докладът.

Българските престъпници най-често учредяват малък бизнес, за да узаконят парите си, а това все по-често става в офшорни територии. През 2012 година туризмът, хазартните игри, нощните клубове и автокъщите са били основен канал за прането на пари в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com