За какво да внимаваме, когато разглеждаме обяви онлайн?

3922
За какво да внимаваме, когато разглеждаме обяви онлайн?
Снимка: iStock

Дигитализацията превърна света в едно много по-тясно място. Търговията от разстояние в наши дни е неизменна част от ежедневието на съвременното общество. В интернет човек може да намери всевъзможни стоки и услуги. Оказва се, че онлайн търговията с недвижими имоти също има своя пазарен дял в цялата тази амалгама от предложения.

Нещо повече – с отпадането на ограниченията в България, въведени в резултат на COVID-19 пандемията, търсенето на имоти под наем чрез обяви в интернет отчита внушително нарастване. Причина за това е, че все повече хора се завръщат в големите градове. Само през месец март тази година, търсенето на имоти с цел наем скача с цели 71% на годишна база, сочат данните на най-голямата платформа за онлайн търговия у нас OLX.

Огромният избор на имоти в платформата и сериозният наплив на потенциални наематели или купувачи, освен възможност, понякога се оказва носител на евентуален проблем. Разглеждането на обяви онлайн е лесно и удобно начинание, но както всяко друго нещо в живота, потребителите трябва да правят своите избори по информиран и отговорен начин.

За какво да внимаваме когато разглеждаме имоти онлайн?

OLX е един от най-посещаваните уебсайтове в България. Платформата е доверен партньор на търговци и потребители, като благодарение на задължителните реквизити при публикуването на обява, човек лесно може да придобие ориентация дали предложението е подходящо и коректно.

В месеците, когато търсенето на имоти онлайн се намира в пиков момент, потребителите трябва да внимават на какви обяви спират вниманието си.

На първо място е необходимо да се обърне внимание кой е публикувал обявата. Ако става дума за търговец, който има добра история в платформата и множество реализирани предходни продажби, това би следвало да се приема за добър знак. От друга страна, ако обявата е публикувана от човек или организация без никаква история е полезно да се проследят останалите реквизити за да не се превърне изживяването в нещо неприятно.

Описанието на търговеца и наличието на собствен уебсайт, ако става дума за организация, а не за физическо лице, също дават добра представа дали може да се разчита на обявата за имот, независимо дали говорим за наем или за продажба.

Къде е публикувана обявата също е добър сигнал за качеството на офертата. От една страна е важно да се намира в правилната секция на OLX, а от друга - населеното място, където се предлага имота, също може да има значение. Би изглеждало странно, търговец от София да продава масово имоти в Саудитска Арабия например, нали?

Това разбира се е условен съвет, тъй като в платформата се откриват доста предложения за имоти в чужбина, като например къщи или жилища в съседна Гърция.

Намирането на подходящ имот онлайн в наши дни е по-лесно от всякога;

Снимка: iStock

Описанието на самата обява е навярно най-важният индикатор. Описанието трябва да е реалистично, ясно и грамотно написано. В него трябва да присъства основна информация на предлагания имот. Потребителите лесно могат да познаят дали дадено описание е качествено. Ако горепосочената информация отсъства, то има шанс офертата да няма нищо общо с това, за което се представя.

Полезен трик, който помага на потребителите, докато разглеждат обяви онлайн, представлява проверката къде е споделена избраната от тях оферта. Така може да се разгледат реакциите на други потребители в социалните мрежи, да се проследи евентуалната комуникацията между търговеца и клиентите и в крайна сметка да се изгради ясна представа дали става дума за нещо сериозно или не.

Последно, но не и по значение, комуникацията с търговеца трябва да бъде коректна и ясна. Независимо дали ще комуникирате чрез функциите на OLX, директно в платформата, или ще се свържете чрез посочения телефон, ако това, което ви бъде обяснено, не съвпада с описанието на обявата, то по-добре потърсете измежду хилядите други предложения.

Недвижими имоти онлайн – по-лесно от всякога

OLX дава възможност на потребители и организации да предлагат недвижими имоти под наем или за продажба на огромната си аудитория. Така в наши дни, присъствието в платформата представлява един от основните канали за достигане до търсената аудитория.

От своя страна, потребителите разполагат с удобството да откриват всичко, от което се нуждаят на едно място, вместо да се разпокъсват измежду множество различни платформи. OLX разполага със секция „Недвижими имоти”, където има огромен избор от обяви както за жилища под наем, така и за имоти, обявени за продажба. Освен това, съществува и активна секция за имоти в чужбина, което прави намирането на подходящата оферта още по-лесно.

А за тези, които търсят съквартиранти, компанията предлага и отделна секция, специално за подобни предложения.

Продажбата, покупката, отдаването под наем или наемането на жилище онлайн, никога не е било по-лесно начинание. Разглеждането на обяви онлайн е най-удобния начин за откриване на подходящо предложение. За целта се изисква малко внимание за избягване на евентуални проблемни обяви и много любопитство за да попаднете на вашето лично откритие в платформата. OLX са се погрижили за това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com