X
 
 

Борис Джонсън събира новия си кабинет след големите рокади

1627 6
Борис Джонсън събира новия си кабинет след големите рокади
Снимка: Getty
Премиерът на Великобритания Борис Джосън събира новия си кабинет, след като множество министри в него подадоха оставки или бяха освободени от длъжност при първото сериозно пренареждане на правителството откакто Консервативната парти спечели изборите през декември 2019 г., пише London Evening Standard.

Борис Джонсън е посрещнал на „Downing street“ 10 новите си министри с думите „Добре дошли в новия днешен кабинет. Това ще бъде кабинетът на избавлението. Трябва да продължим с основната си работа. Ние знаем как, ще намалим престъпността, ще се справим с бездомността и ще се справим с списъците на чакащите в нашите болници. "

Близкият съветник на Джонсън Доминик Къмингс, наричан „сивия кардинал“ и един от архитектите на Brexit вече бе подредил задкулисно новото правителство.

И финансовият министър на Острова подаде оставка, ситуация става все по-сложна

Оставката на Саджид Джавид като министър на финансите на Великобритания постави страната в много сложна ситуация. Наследникът му Риши ...

Една от най-сериозните рокади в британския кабинет беше оставката на финансовия министър Саджид Джавид, и поемането на поста от неговия заместник Риши Сунак. Джонсън е поискал от Джавид да уволни някои от най-близките си съюзници. Джавид обаче избрал вместо това сам да напусне правителството.

Джавид след това обвини премиера, че му е поставил условия, които „всеки себеуважаващ се министър“ ще отхвърли, което предизвика съмнения, че Джонсън е искал Сунак на поста финансов министър още от самото начало на пренареждането.

Всичко това се случва по-малко от месец преди приемането на бюджета и идва малко след няколко спречквания между бившият министър и главния съветник на министър-председателя Доминик Къмингс. През август 2019 г. Къмингс уволни Соня Хан, една от главните съветнички на Джавид в кабинета.

Риши Сунак е вече третият финансов министър в рамките на година. Правителството пък отказа да потвърди дали приемането на бюджета ще протече по план след рокадата. Говорител на правителството заяви само, че „подготовката вече е в ход".

Джавид напусна малко след като министърът за Северна Ирландия Джулиан Смит, който само преди седмици договори споразумение, с което се възстанови споделянето на властта с Англия.

Борис Джонсън уволни повечето министри от кабинета си

Британският премиер Борис Джонсън започна преструктурирането на правителствтото си с уволнения, предава ВВС. Министърът за Северна Ирл...

Освен това министрите на бизнеса и на околната среда - Андреа Ледсъм и Тереза Вилиърс, също бяха освободени от постовете си.

Главният прокурор Джофри Кокс, който подаде оставка, след като Джонсън му я поиска, беше друга жертва на пренареждането, наред с министъра за жилищата Естер Маквей. Подроности за вчерашните уволнения четете В ТОЗИ МАТЕРИАЛ. 

Новият министър на бизнеса ще бъде Алок Шарма, бившият секретар на департамента по международно развитие. 

Освен това Джорд Юстас, сътрудник в съответното министерство, беше назначен като министър на околната среда. Новият министър за Северна Ирландия е Брандън Люис, а за главен прокурор беше назначена Суела Браверман, висш сътрудник във вече премахнатото министерство за Брекзит.

Бившият му ръководител Стивън Баркли беше назначен на поста, заеман по-рано от Сунак, като заместник-министър на финансите.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Извън ЕС за британците няма да има сигурност!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Те за това Ирландия и Шотландия ще останат в ЕС и ще напуснат Кралството!
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Този тъпак изведе Обединеното Кралство от най-мощната структура, каквато е ЕС! ЕС е 1.5 пъти по-голям от САЩ! ЕС постигна най-високи нива на БВП откато е създаден и най-ниски нива на безработица!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  САЩ се учат от икономиката на ЕС.
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  каквото сам си направиш, никой не може да ти го направи
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Оттук нататък Джонсън няма дабър ход!
Последно в Актуално