Борис Джонсън уволни повечето министри от кабинета си

1988
Борис Джонсън уволни повечето министри от кабинета си
Снимка: Getty

Британският премиер Борис Джонсън започна преструктурирането на правителствтото си с уволнения, предава ВВС. Министърът за Северна Ирландия Джулиан Смит и министърът за бизнеса и индустриалната стратегия Андреа Лийдом са сред ранните жертви. Министрите по жилищната политика и по околната среда Естер Маквей и Тереза Вилиер също са извън правителството. 

От няколко часа министрите влизат един по един в кабинета на Борис Джонсън в Камарата на общините, за да научат съдбата си.

Веднага след Brexit - Великобритания вече показва зъби на ЕС заради търговските отношения

Британският премиер Борис Джонсън се готви официално да обяви днес, 3 февруари, че "няма нужда" Великобритания да приема редица правила...

Очаква се обаче някои министри, които минават за недосегаеми, да запазят местата си. Спрягат се имената на финансовия Саджид Джавид, на външния Доминик Рааб и на вътрешния Прити Пател .

Повечето от кабинета бяха назначени, когато Джонсън стана министър-председател през юли, припомня ВВС.

Главният прокурор Джефри Кокс подаде оставка. По-рано той коментира, че няма да се оплаче, ако премиерът поиска оттеглянето му.

В изявление, потвърждаващо оставката му, Джефри Кокс заяви: "Аз бях наистина привилегирован да работя през последните бурни политически времена."

Известен с блестящата си кариера и правните си съвети, които даваше на Тереза Мей за сделката за Brexit, той заяви, че е бил помолен от премиера да подаде оставка.

Борис Джонсън – човекът, който направи Brexit възможен

До развода на Великобритания с ЕС се стигна след изглеждащо безкрайно протакане в договаряне на споразумението между двете страни, пери...

Министърът за Северна Ирландия Джулиън Смит потвърди новината за уволнението му на излизане. Някои смятаха, че той ще остане на поста си след като осигури сделката за подновяване на работата на парламента в Белфаст. Но Борис Джонсън не остана доволен от това, че сделката включва разследване на евентуални престъпления на британски войници по време на безредиците миналия век.

Джулиан Смит получи висока оценка за краткото си назначение от 204 дни. Смит написа в Twitter, че „най-голямата привилегия" за него била „да служи на хората от Северна Ирландия" и е "изключително благодарен", че е получил шанса да отговаря за "тази невероятна част от нашата страна".

Министърът на образованието Крис Скидмор и министрите на транспорта Нус Гани и Джордж Фрийман също бяха уволнени.

Правителствен източник, пожелал анонимност, е заявил пред репортер на ВВС, че сред министрите цари голяма параноя въпреки привидното спокойствие, което демонстрират. 

Министърът на отбраната Бен Уолъс коментира, че промените в кабинета винаги са „брутални“, но се надява да остане на поста си.

Шотландци започват протести срещу Brexit

Протестиращи срещу Brexit шотландци започват да се събират в Единбург ден след излизането на Обединеното кралство от ЕС, за да про...

В същото време се очаква някои от много лоялните на Борис Джонсън заместник-министри да получат министерски постове. Погледите са насочени също към Майкъл Гоув, който вероятно ще бъде назначен за министър, отговарящ за търговските преговори с ЕС.

Очаква се Борис Джонсън да назначи нов министър, който да контролира изграждането на железопътната линия HS2, окончателното одобрение за което беше дадено тази седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество: Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа