Да не би светът да е решил да даде на Русия цялото Черно море?

16847
Да не би светът да е решил да даде на Русия цялото Черно море?
Снимка: Getty Images

Руското военно министерство съобщи на 13 август, че е наредило на екипажа на товарния кораб "Сукру Окан" да спре, за да бъде инспектиран, а след като капитанът на кораба игнорирал заповедта, руският военен кораб "Василий Биков" произвел "предупредителни изстрели". По-късно, според съобщението, проверката била извършена от руски военни, свалени с боен хеликоптер на палубата на търговския кораб, плаващ в Черно море под флага на Палау, но с турски екипаж. ОЩЕ: Руснаците откриха огън по товарен кораб, плаващ към украинско пристанище в Черно море 

Русия разпространи и видео, на което се виждат руските войници на кораба, хеликоптерът във въздуха, както и част от турския екипаж, принуден да седи на палубата, явно докато тече проверката. Едва след тези действия руснаците (пак според съобщението на руското военно министерство) позволяват на кораба да продължи курса си.

Министерството на външните работи на Украйна вече реагира като обвини Москва в нарушаване на международното право: „Руският флот грубо наруши Устава на ООН, Конвенцията на ООН по морско право и други норми на международното право". Михаил Подоляк, един от ключовите съветници на президента Володимир Зеленски, нарече случая "пиратство" и престъпление срещу цивилни кораби на трета страна в териториалните води на други държави. 

Колкото до Турция (защото изглежда всичко това се е случило в турски териториални води) - говорител на Министерството на отбраната на страната заяви, че корабът е пътувал за Румъния и министерството се интересува от случая. Към момента няма други официални изявления от страна на Анкара.

В турски води ли извършиха "инспекцията" си руснаците?

Припомняме, че след като се оттегли от зърненото споразумение, Москва заплаши, че всички кораби, включително цивилни, които се насочват към украинските пристанища, ще се считат за военна цел. Тогава имаше изявления, че Москва няма да посмее да заплашва корабите, плаващи под флага на страни, които заемат неутрална позиция по отношение на войната в Украйна, пише полското издание Rzeczpospolita. Но се оказва, че това не е така и случаят с кораба "Сукру Окан" ясно го онагледява. 

Нещо повече, международният разследващ екип InformNapalm, позовавайки се на сведения на моряци от петролния танкер Olivia, съобщава, че руският контрол над товарния кораб е бил осъществен в турски териториални води след като капитанът първоначално не се е подчинил на заповедта на руснаците и е изменил курса си. 

ОЩЕ: Русия лъже за стрелбата по търговския кораб в Черно море: Капитанът не се е подчинил на заплахите им 

Ако това действително се е случило в териториалните води на Турция, това може да доведе до международен скандал. Засега информацията за това не е потвърдена официално.

В Черно море никой не може да се чувства в безопасност

„Във всеки случай този инцидент показва, че Москва не спира дотук и дори екипаж на толкова важна за Русия страна като Турция не може да се чувства в безопасност в Черно море. Много признаци сочат, че Владимир Путин, повишавайки залозите, иска да принуди Анкара да окаже по-голям натиск върху Украйна - не само в контекста на връщане към преговорите по зърнената сделка, но и в контекста на украинската контраофанзива, атаките с дронове срещу Кримския мост и корабите на руския Черноморския флот“, пише полското издание.

ОЩЕ: Велизар Шаламанов: Не изключвам стрелба и срещу български кораб в Черно море

„В тази ситуация западният свят (включително Турция като членка на НАТО) има два варианта. Или да следва руския сценарий за подновяване на преговорите за зърненото споразумение, но при условията на Кремъл, или Алиансът трябва да гарантира безопасността на собствените си граждани, решили да отидат в украинските пристанища. Защото на борда на такива кораби могат да бъдат, например, представители на международни хуманитарни организации“, пише още в материала на Rzeczpospolita.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com