Дания се включи в общата отбрана на ЕС след исторически референдум

1749
Дания се включи в общата отбрана на ЕС след исторически референдум
Снимка: Pixabay

Дания ще се включи в общата отбрана на Европейския съюз след исторически референдум, организиран заради войната на Русия в Украйна. Почти 67% от гражданите с право на глас гласуваха „за“.

"Когато на нашия континент отново има война, не можете да бъдете неутрални. Тази вечер Дания изпрати много, много важен сигнал на Путин и на нашите съюзници", заяви министър-председателят Мете Фредериксен в реч след излизането на резултатите от екзитпола.

През последните 30 години Копенхаген не участваше в общата отбранителна политика на ЕС. Страната договори изключение в членството си в блока, което ѝ позволява да не участва във военните мисии и отбраната на съюза.

Дания е членка на НАТО, а сега участието ѝ в общата отбранителна политика на ЕС ще ѝ позволи да се присъедини във военните операции на блока. Представители на Дания вече ще участват в обсъжданията и вземането на решения за отбраната на ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в Twitter, че приветства "силното послание за ангажираност към нашата обща сигурност, изпратено от датския народ". Тя добави, че както Дания, така и ЕС ще спечелят от това решение.

"Газпром" спря доставките на газ за компании от Германия и Дания

Енергийният гигант "Газпром" обяви, че спира доставките за водещата датска енергийна компания "Йорстед" (Ørsted), както и за гер...

Решението беше подкрепено от правителството на социалдемократите и девет други партии. Само три формации се обявиха за запазването на възможността за отказ от участие в отбраната на ЕС - две от крайната десница и една от крайната левица.

Този ход е отказ от дългогодишния датски скептицизъм по отношение на по-нататъшната европейска интеграция. Въпреки че Дания е голям поддръжник на единния пазар икономическото сътрудничество, страната е силно скептична, когато става въпрос за повече решения на ниво ЕС. На два предишни референдума Копенхаген гласува за запазване на правото на избор по отношение на единната валута и правосъдието и вътрешните работи.

Референдумът сега е и голяма победа за Фредериксен, тъй като тя е първият датски министър-председател, който успява да премахне изключението от отбраната на ЕС. Освен това е добре дошъл стимул за нея, тъй като популярността ѝ спадна на фона на продължаващото разследване на действията на правителството ѝ за незаконно изтребване на цялата популация на норки в страната през 2020 г., пише Politico.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа