ЕК предложи нови правила за големите банки в ЕС

19053
ЕК предложи нови правила за големите банки в ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейската комисия предложи нови правила, които имат за цел да попречат на най-големите и най-комплексните банки да осъществяват рисковата дейност търгуване с финансови инструменти за собствена сметка, съобщиха от пресофиса на ЕК в София, предаде БГНЕС.

С новите правила освен това на надзорните органи се предоставя правомощието да изискват от такива банки да обособят някои потенциално рискови операции по търгуване с финансови инструменти от приемането на депозити, ако извършването на такива операции застрашава финансовата стабилност.

Успоредно с това предложение Комисията прие съпътстващи мерки, насочени към повишена прозрачност на някои трансакции в небанковия сектор. Тези мерки допълват вече предприетите широкообхватни реформи за укрепване на финансовия сектор в ЕС.

При изготвянето на предложенията си Комисията отчете ценните заключения, съдържащи се в доклада на групата на високо равнище, председателствана от управителя на финландската централна банка Ерки Ликанен (IP/12/1048), и се съобрази с действащите разпоредби в някои държави-членки, с идеите на водещите икономисти от цял свят (например принципите на Съвета за финансова стабилност) и с наблюдаващите се тенденции в някои юрисдикции.

Какви са точните предложения и за кои точно банки се отнасят - научете в Expert.bg.

Според Standard and Poor's банковият ни сектор е "умерено нестабилен"

Състоянието на банковия сектор у нас се влошава. Такава поне е оценката на международната рейтингова агенция Standard and Poor’s....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа