Франция обмисля да тегли кредит от 4,5 млрд. евро

14021
Франция обмисля да тегли кредит от 4,5 млрд. евро
Снимка: Getty Images / Guliver

Френското правителство възнамерява да изтегли кредит от 4,5 милиарда евро за спасяването на най-голямата банка "Credit Lyonnais", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от Стандарт нюз.

Решението за тегленето на най-големия заем ще бъде представено в тридневен срок в Министерския съвет на Франция, а след това ще бъде разгледано от парламента.

Понижиха кредитния рейтинг на Франция

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Франция от АА+ на АА, предаде БГНЕС. Това решение е взето няколк...

От правителството подчертават, че средствата са необходими, за да се "изплати последната част от дълга на Credit Lyonnais от 1993 година".

"Credit Lyonnais" е национализирана през 1982 г., след което банката предприе неразумни стъпки за разширяването на дейността си. Финансовата институция е създала най-голямата банкова мрежа в Европа. В недвижими имоти "Credit Lyonnais" има около 15 милиарда евро. С острата отрицателна промяна на пазарните условия през 1992 г., както и след поредица от неуспешни инвестиции в американски банки, банката успява бързо да увеличи дълга си, който достигна 6.900 милиарда евро през 1993 година.

Въпреки че държавата има срок до края на 2014 година за покриването на задълженията на фалиралата институция, е било взето решение мерки да бъдат предприети незабавно, пише Ройтерс.

Според предварителни изчисления, фалиралата институция струва на френските данъкоплатци 14,7 млрд. евро.

Франция ни връща хора, които не издържат

Франция връща в България лица, които нямат средства да се издържат, както е по договора за присъединяване на България към Европейския с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа