Германия ще се отказва от ТЕЦ-овете с въглища

1472
Германия ще се отказва от ТЕЦ-овете с въглища
Снимка: Getty Images / Guliver

Германското правителство най-сетне успя да се споразумее около нов план за опазване на климата до 2050 година.

Той ще бъде представен от министърката на екологията Барбара Хендрикс на Световния форум по климата, започващ 14.11.2016г. в Маракеш.

Нови огнища на птичи грип са открити в Германия, Швейцария и Австрия

В Германия, Швейцария и Австрия има нови огнища на птичи грип. Вирусът H5N8 също е бил регистриран в Унгария, Полша, Холандия, Дания и ...

До 2050 година Германия смята да намали изхвърлянето на парникови газове в атмосферата с 80 до 95 процента. Федералното правителство си постави и междинни цели за съкращаването на вредните емисии до 2030 година. Съгласно новия климатичен план, вредните емисии трябва да бъдат намалени с 40% в сравнение с нивото от 2014 година, информира Deutsche Welle.

Най-много въглероден двуокис в атмосферата в момента се отделя от производството на електроенергия - и най-вече от ТЕЦ-овете, работещи с въглища. За тях е предвидено до 2030 година да намалят вредните си емисии наполовина. Това означава, че ще бъдат закривани електроцентрали. Засега обаче няма точен график за спирането им. Предвидено е специална комисия да разгледа този въпрос след изборите за Бундестаг през 2018 година.

Вторият най-сериозен замърсител на въздуха в Германия е индустрията. Планът на германското правителство предвижда до 2030 година изхвърляните в атмосферата парникови газове да бъдат намалени с 22 процента спрямо нивото от 2014-та, пише още БГНЕС.

Министерството на екологията искаше в плана да бъде записано, че от 2030 година нататък по германските шосета трябва да се движат предимно автомобили, задвижвани с електрическа и друга екологична енергия. Този приоритет обаче беше значително окастрен под натиска на германската индустрия и автомобилното лоби. Сега се казва, че планът "цели значително намаляване на вредните емисии от МПС". Набелязана е все пак целта до 2030 г. да бъдат намалени вредните емисии с 40% спрямо 2014 г. чрез по-нататъшната разработка на по-екологични двигатели.

Селското стопанство е също голям производител на парникови газове. Изхвърлянето на вредните азотни окиси и метан от животновъдството трябва да бъде намалено с около 17 на сто. Първоначалните планове за ограничаване на производството на месо, както и за увеличаване на данъците върху месните продукти обаче не са намерили място в документа.

Въглищата - един от тихите убийци в Европа

Близо 23 000 души са починали в резултат на вредното влияние на ТЕЦ-ове, работещи с въглища в ЕС, съобщават в доклад неправителствени о...

За да се намалят парниковите газове в атмосферата, е нужно да бъде намалена употребата на торове. В екологичното земеделие отдавна вече ги използват крайно пестеливо.

Планът на германското правителство поставя за цел "20 процента от селскостопанските площи да бъдат обработвани екологично". В момента техният дял в Германия е около 6 процента.

„Фактически германското правителство предизвестява отказа от употребата на въглища в енергетиката, както и края на двигателите с вътрешно горене. Това обаче не е достатъчно за изпълнението на начертаната в Париж цел - да се намали затоплянето на земния климат с 1,5 градуса. Ако Германия иска да удържи климатичните си обещания, трябва да намали драстично количествата на вредните емисии”,казва Карстен Смид от „Грийнпийс”.

Въпреки острите критики, повечето екологични сдружения, правителството и опозицията оценяват като положителен факт наличието на нов германски план за опазване на климата. Министърката на екологията Барбара Хендрикс с облекчение заяви: "Планът е важен сигнал, че Германия остава дееспособна по отношение на опазването на климата".

Снимка: Архив

Миньорите искат по-висока цена на въглищата

Увеличение с 9 лв. на цената на въглищата искат работещите в „Мини Марица-изток“, съобщи в Стара Загора президентът на КНСБ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа