Война между Русия и НАТО: Вероятен сценарий. Тревожни сигнали от Авдеевка и Белгород (ВИДЕО)

24537
Война между Русия и НАТО: Вероятен сценарий. Тревожни сигнали от Авдеевка и Белгород (ВИДЕО)
Снимка: 35 обрмп/Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Ако войната в Украйна бъде спечелена от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, той може да насочи вниманието си към война с Европа, което е равносилно на война на Русия с НАТО. Каква би била първата цел на Путин в такъв случай и как ще подходи, за да я изпълни?

Британският вестник The Telegraph публикува сценарий, според който основната военна цел ще е коридора Сувалки. Това е слабо населен сухопътен коридор, разположен между Литва и Полша на север и юг и Беларус и руския анклав Калининград на изток и запад. За опасността точно там Русия да удари се говори отдавна: Как "Вагнер" може да атакува Полша? САЩ казаха какво ще стане, ако наемниците опитат

Как Путин ще оправдае такава атака – с познат сценарий, а именно – защита на рускоговорящото малцинство в прибалтийските държави. Преди това, за да победи в Украйна, Русия ще мобилизира още поне 200 000 войници през пролетта на 2024 година, ще предизвика протести сред рускоговорящите малцинства в Прибалтика и след това ще използва претекст защита на хората с руска идентичност, за да атакува, гласи описаният от The Telegraph сценарий. Там дори има много скорошен срок – през зимата на 2024-2025 година вече да има военни действия в коридора Сувалки. Тогава ще има две алтернативи – война или евентуални преговори.

Че напрежението с Прибалтика расте се видя вчера (6 февруари), когато руското външно министерство призова латвийски, естонски и литовски дипломатически представители заради "липсата на сигурност за рускоговорящите в техните страни". Говорителят на руското МВнР Мария Захарова изрично посочи, че при такава ситуация ще има сериозни проруски протести в прибалтийските държави, подчертава в дневния си анализ ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната), а на 5 февруари руският външен министър Сергей Лавров обяви, че имало русофобска кампания, подстрекавана от Запада. Включително днес (7 февруари) вече се прокарва линия как Запада не давал на живеещите там руснаци да гласуват на изборите за президент в Руската федерация, защото не всички държави, към които руското МВнР се обърнало, са осигурили безопасни за гласуване условия в руски дипломатически учреждения.

Сценарий: Путин прехвърля "Искандери" в Калининград с директна заплаха към НАТО

На този фон, силно впечатление направи дискусия на руски студенти с Елена Мизулина – руски сенатор и грижещ се за средата в Интернет. Руски студент открито извика, че наборната служба в руската армия е безполезно нещо, но Мизулина веднага го заплаши със съд за дискредитация на руската армия, ако не се извини моментално – студентът го направи.

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

След като началото на седмицата на фронта беше много бурно – цели 126 бойни сблъсъка по целия фронт по украински данни, сутрешната сводка на украинския генщаб за последните 24 часа показва намаляване на интензивността на боевете. Според украинската информация, за последното денонощие по целия фронт е имало 92 бойни сблъсъка.

Прави впечатление, че руснаците вече се съсредоточават доста приоритетно в определени участъци на фронта и то немалко. Най-горещо си остава в Авдеевка – 29 отбити руски пехотни атаки. Следва Лиманското направление – 21 отбити руски пехотни атаки, там боевете са по линията Терно – Ямполовка и при Билохоровка, всичко това в полукръг от около 15-тина километра западно от Кремена. Голямата цел на руснаците е да отблъснат украинците зад река Жребец. Направлението "Маринка" е също доста горещо – 20 отбити руски пехотни атаки, при селата Григоровка, Победа и Новомихайловка (де факто югозападни предградия на град Донецк, Авдеевка е северозападно). В направлението към Бахмут, където руснаците искат окончателно да укрепят всички важни позиции и да продължат напред, има 12 отбити руски пехотни атаки – при Богдановка (северния фланг на Бахмут) и Клещеевка (южния фланг): Направление "Бахмут": Следващата руска цел и украинците, които я бранят (ВИДЕО)

Специално за Авдеевка, украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, коментира, че явно руското командване приоритизира блокадата на път 00542 (Авдеевка – Ласточкино). Ласточкино е точно в тила на Авдеевка от запад (КАРТА). Машовец напомня, че отдавна е публикувал анализ как руснаците вече подхождат към Авдеевка – с мисъл да прекъсват логистични линии. Сега явно руското командване опитва да прекъсне логистиката между Авдеевка и коксохимичния завод (4-5 километра северозапдно от града, до Степово), като минава от изток, покрай т.нар. пясъчна кариера (откъм Каменка) и парк "Ивушка" (откъм Весело), за да стигне до ресторант "Бревно" (Дневник) и бившата Авдеевска автобаза (КАРТА). Ако руската армия успее, това ще значи край на организираната и цялостна защита на Авдеевка. "И си струва да се каже, че днес врагът е доста близо до постигането на тази цел", подчертава Машовец. Според него, руснаците са на малко повече от километър до автобазата и на 2 километра от ресторант "Бревно", който е крайната точка на път 00542, по който се снабдява украинският гарнизон в Авдеевка и конкретно в източната част на града. Машовец счита, че руската атака от югоизток, през района на почивен комплекс "Царски лов", всъщност е била за отвличане на вниманието от истинската руска цел – за да се прехвърлят сили от украинците там и да се отслаби защитата от север: Омазани до ушите, руснаците бяха посрещнати от украински дронове: Ключов епизод в битката за Авдеевка (ВИДЕО)

Потвърждение на нарисуваната от Машовец картина дава популярният руски военен телеграм канал "Рибар" в своя дневен обзор. Там пише, че руснаците атакуват от североизток, в района на улиците "Сапронов" и "Леся Украинка" и целта е да бъде превзет жп надлез при улица "Чистяков", за да падне после и автобазата - според Машовец ако това стане, руснаците ще пресекат цялата отбранителна украинска линия в североизточната част на Авдеевка. "Заслужава обаче да се отбележи, че има много непотвърдена информация относно случващото се в тази насока, която в момента е невъзможно да се провери“, уточнява "Рибар", който е създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук.

ОЩЕ: Русия се нахвърли върху Авдеевка, отправи куп заплахи към Запада (ВИДЕО)

Що се отнася до направлението "Маринка", в сутрешния си обзор руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов коментира, че още нямало смисъл да се говори за пробив в Новомихайловка, а в Григоровка предстояло най-трудното, защото тепърва трябва да се превземат украински позиции на висок терен. "Рибар" също признава, че щурмът на Григоровка "протича с големи трудности", има загуби в бронетехника, а украинците имат опорен пункт на магистрала N-15 и ако не бъде превзет, не може да бъде превзета и Победа. А в Новомихайловка украинците още контролират ситуацията, пише в обзора.

(КАРТА) В направлението към Лиман, при Терно, според Пегов има разширение на зоната на руски контрол от изток, до позиции на висок терен. Геолокализирани видеокадри за потвърждение няма. По украински данни, при Билохоровка е имало сериозна загуба на бронирана техника от руска страна, но и известен лек руски напредък, като руснаците са отстъпили от първоначално завладени позиции (КАРТА).

(КАРТА) Интересна информация има от Пегов за направлението към Купянск – че руснаците са се провалили с атака в района на Табаевка, което е на юг от Купянск и то на 30-тина километра. Защо това е важно – припомнете си думите на Константин Машовец в този материал: В Авдеевка е критично: Двама известни украински журналисти коментират (ВИДЕО)

На този фон, на източния бряг на река Днепър, в Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от Днепър) беше издигнато украинското знаме. Там боевете са много жестоки и вече над 4 месеца руснаците не могат да се справят с украинските морски пехотинци от 36-та бригада и да ликвидират направеното предмостие:

Машовец пише и още нещо много важно – че в Белгородска област, която граничи с Харковска област (руско-украинската граница), има прехвърляне на части от 116-та бригада, която е към "Росгвардия". При това тези части, според украинския анализатор, са сформирани миналата година и специалната им задача включва "стабилизационни мерки" в окупираните украински територии, главно Донецка област. С други думи – наказателни отряди. Защо наказателни отряди отиват в Белгород, пита Машовец, с което предизвиква спомени за постоянните украински данни как когато руснаците тръгнат на щурм с цел непременно да превземат нещо, в тила на щурмоваците им има наказателни отряди, които ги разстрелват, ако решат да побягнат и да отстъпят: (ВИДЕО, 18+): Част си от руската армия и отстъпваш - разстрелват те

Припомняме, че преди около месец Машовец смяташе, че Русия все още не е натрупала достатъчно сила в Белгородска област, за да атакува успешно Харковска област. Това обаче не значи, че няма да има тактически руски военни операции, с локални цели, предупреди той тогава: "Билд" уязви руската офанзива в Украйна, смешен руски отговор за Авдеевка (ВИДЕО)

Други новини: Украйна и Русия

"През януари достигнахме предвоенния обем на износа по море, а по отношение на общия обем на износа вече се доближаваме до показателите, които бяха налични преди пълномащабното нахлуване. Миналия месец в парично изражение общият украински износ възлиза на 3,1 милиарда долара, от които 1,9 милиарда долара са морски износ. Такава статистика за развитието на украинската икономика даде украинският премиер Денис Шмихал.

Междувременно, най-големият европейски и германски оръжеен концерн Rheinmetall обяви, че през 2024 година ще достави десетки 155-мм снаряди за Украйна, няколко дузини бронирани машини "Мардер", 25 танка "Леопард" 1А5 (те са с по-леки брони, но и по-подвижни, като се счита, че са несравними в стрелбата в движение именно заради това) и ПВО системи Skynex: Производството на 155-мм снаряди: Плановете на САЩ (ВИДЕО)

В свой материал The New York Times твърди, че Русия е размразила блокирани заради санкции от ООН 9 млн. долара за Северна Корея – като помощ за доставката на севернокорейски снаряди и оръжие за Руската федерация. С тях Пхенян ще купи петрол, твърдят източници от разузнаването на САЩ.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя отново опита да прокара руския дневен ред - с твърдение, че украинският удар в Лисичанск бил "четвърта терористична атака за последния месец и половина". Небензя твърди, че нямало военна инфраструктура и имало струпване на цивилни - за Лисичанск се разбра кой всъщност е бил целта и то от руски източници: Украйна уби министър на ЛНР

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Общежитие падна само в Коми, след като губернаторът обеща помощ за Луганск (ВИДЕО)

ГУР обяви поименно кой стреля с ракети "Кинжал" по Украйна

Взривен язовир, разбити бронирани машини: Ситуацията в Харковска област (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа