Нова руска ракетна атака: Ракети "Кинжал" пак са изстреляни по Украйна (ВИДЕО)

6919

Поредна масирана руска ракетна атака срещу Украйна. И отново, в официалния канал в Телеграм на украинските ВВС има съобщение за изстреляни ракети "Кинжал", като информацията от 6:01 часа е, че те летят в Днепропетровска област. Каква обаче е целта е друг въпрос – възможно е отново да е Киев.

Хронологията на съобщенията на украинските ВВС показва следното – още снощи имаше предупреждения за атака с дронове. След полунощ вече има и конкретика – дронове, изстреляни по цели в Николаевска, Одеска и Херсонска област. Впоследствие има и информация за безпилотни летателни апарати, насочени към Виница и към Кировградска област. А в 2:43 украинските ВВС алармират за атаки с дронове дори към Лвов, както и Хмелницка, Черкаска, Кировградска област. Всичко това прилича на вече познатата руска тактика – с дронове да се ангажира и изтощи украинската ПВО, преди да бъдат нанесени удари с ракети.

В 3:34 е първото предупреждение на украинските ВВС за изстреляни крилати ракети от стратегически бомбардировачи Ту-95МС. Стрелбата е от района на Каспийско море. А от Белгородска област са изстреляни балистични ракети – по Харков. Около час по-късно вече е засечено излитане на самолети МиГ-31К от Саваслейка, Нижни Новгород – с тях се изстрелват ракети "Кинжал". Следват куп предупреждения накъде летят ракети, като има данни за цяла Украйна – включително родния град на украинския президент Володимир Зеленски. В 5:15 часа вече е първото съобщение за "Кинжал" - към Днипро (Днепропетровск). А веднага след това са излетели нова двойка МиГ-31К и в 5:46 часа има ново изстрелване на ракети "Кинжал", според украинските ВВС. Конкретно е посочена Черкаска област като регион, към който летят ракетите - отново, това може да не е крайна цел. Вече в 6:01 часа украинските ВВС съобщават за още три МиГ-31К, излетели от Саваслейка - после идват конкретни съобщения за ракети, удрящи Павлоград и Днипро. * В 7:00 часа украинските ВВС обявиха отбой, но и предупреждение, че обстрели в областта на активната фронтова линия продължават. Чак в 7:45 беше обявено, че повече няма опасност за нито една област.

Малко след 8:30 часа украинският президент Володимир Зеленски публикува съобщение и видеоклип за случилото се. В него той обяви, че над 90 ракети и над 60 дрона клас "Шахед" са били изстреляни от руснаците. "Русия е във война срещу обикновения живот на хората. Моите съболезнования на семействата и близките на загиналите в този терор. Във всички градове, засегнати от атаката, вече работят необходимите услуги. Спасители, енергетици, регионални и местни власти, полиция, комунални компании помагат на хората. Никой няма да остане без помощ. Възстановяването е в ход": Огромни числа: Стотици руски ракети и дронове засипаха Украйна (ВИДЕО)

В пропагандните руски телеграм канали вече се появи информация, че специално в Днепропетровск целта е местният ВЕЦ. Движението по пътя, пресичащ язовира на водноелектрическата централа, е напълно ограничено, съобщиха от патрулната полиция на Запорожка област. А още вчера руската пропаганда почна да тиражира как Украйна щяла да взриви ВЕЦ-а: Русия удари по ВЕЦ Днепър, има данни за обстрел на АЕЦ Запорожие (ВИДЕО):

Картината

Вече има видео и снимки от укриващи се хора в украинската столица Киев. Вчера градът беше основна руска цел, появи се предположение защо: Целта на руската атака по Киев е била военното разузнаване на Украйна? (ВИДЕО)

Освен това - Олег Синегубов, ръководителят на Харковската военновременна администрация, съобщи, че Харков почти изцяло е без ток. "Окупаторите извършиха повече от 15 нападения на енергийни съоръжения. Градът е почти напълно без светлина. Всички спешни служби вече работят", пише той в Телеграм. Има и проблем с интернета. Съобщението дойде малко след 5 часа сутринта, в разгара на идващата постоянно информация и предупреждения от украинските ВВС за летящи руски ракети към различни цели в цяла Украйна.

ОЩЕ: Ракетна атака срещу Украйна, Русия изстреля "Кинжал" по Киев (ВИДЕА и СНИМКА)

Междувременно, в Белгород сутринта е позната - нови обстрели. Има неофициални данни за един загинал цивилен, тепърва ще се уточнява дали тази информация е вярна:

Информацията, че има един убит цивилен беше потвърдена и от губернатора на Белгородска област Вячеслав Гладков в официалния му канал в Телеграм:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Депутат от партията на Путин преби съпругата си, месеци по-късно тя почина

Путин е майстор на страха и ние отново имаме сърцебиене: Bild

Популярен плаж на Закинтос остава затворен това лято

Разстрел на шестима руски военни от техен колега от украински произход: Вътрешни данни

Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол

Полските граничари арестуваха руски дезертьор

Литва е готова да прати свои военни в Украйна

"Руската торта": Любимият десерт на Макрон се оказа изключен от обяда със Си Дзинпин

Corriere della Sera: НАТО подготвя декларация за неизпращане на войски в Украйна

Руският геноцид: Доброволци за война по принуда, промиване на мозъци на деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа