Хърватите днес казват "да" или "не" на членството в ЕС

3496
Хърватите днес казват "да" или "не" на членството в ЕС
Страната ще проведе референдум

Хърватските граждани днес ще гласуват на референдум "за" или "против" членството на страната в Европейския съюз, предаде ДПА.

Референдумът ще бъде валиден само ако в него участват повече от половината от гражданите с право на глас, които в Хърватия са 4,5 милиона души.

ЕС иска забрана на купуване и износ от Иран на злато и скъпоценни камъни

Европейският съюз е включил въпроса за забрана на закупуване и износ от Иран на злато и скъпоценни камъни в дневния ред на срещата на м...

Според последните проучвания на общественото мнение в референдума смятат да участват около 60 процента от гласоподавателите, а подкрепата за присъединяване на Хърватия към ЕС през юли 2013 г. е около 60 процента.

Броят на хърватите, които са против членството в ЕС, е намалял от 36 процента през октомври до 31 процента, според анкета на агенция Ипсос пулс.

Броят на колебаещите се гласоподаватели слабо се е увеличил и достига 9 процента. Хърватският парламент в четвъртък прие със 128 гласа "за" срещу 1 "против" резолюция, с която обяви членството в ЕС за стратегическа цел.

Въпреки някои опасения и несигурност евентуален вот против членството в ЕС би бил голяма изненада. Най-вероятно Хърватия ще стане 28-ата членка на съюза и втората страна от бивша Югославия, присъединила се към ЕС, след Словения.  

Хърватите ще подкрепят членството в ЕС въпреки съмненията

Хърватия се очаква да гласува за членството си в Европейския съюз на референдум в неделя, превъзмогвайки тревогите за предаване на своя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа