Идентифицираха ли виновниците за зверствата в Буча? (СНИМКИ)

12364
Идентифицираха ли виновниците за зверствата в Буча? (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Украински активисти от международната общност InformNapalm твърдят, че са идентифицирали руски военен лидер, който е присъствал в Буча през март по време на избиването на стотиците цивилни. Той вече се е бил проявил през 2014 г. в Донбас с подобни прояви, според техни разкрития.

Град Буча фокусира вниманието на света след откриването през последните дни на десетки тела на разстреляни украинци, лежащи по улиците му. Открити бяха и масови гробове на три места в града като общият брой на жертвите до сряда вечерта, 6 април, възлизаше на 320 души според кмета Анатолий Федорук и по всичко изглежда, че тази цифра ще расте. Като "геноцид“ определи тези събития украинският президент Володимир Зеленски, докато Владимир Путин продължава да нарича това „груба и цинична провокация“ от страна на украинските власти.

След първоначалния шок Украйна започна да търси виновниците за това клане, пише Le Parisien. В международната преса вече се цитира едно име - това на Азатбек Омурбеков, когото някои дори нарекоха "касапина от Буча"

Кой е Азатбек Омурбеков?

Около четиридесетгодишен, този руски подполковник е начело на 64-та мотопехотна бригада на руската армия, базирана по принцип в град Хабаровск в Далечния изток на Русия, съобщава Times. Неговото подразделение е било в Буча по времето, когато цивилните му жители са били избивани.   

„Той отговаря за бригада, която включва между 2000 и 3000 души", подчертава Мишел Гоя, бивш офицер от военноморските сили на Франция и военен историк. "Това звено е достатъчно малко, за да може Омурбеков да е бил запознат с действията на подчинените си, особено в район от само няколко километра”, добавя той.

ОЩЕ: Руски социолог: Европа я очаква една "голяма Буча". Руснаците тренират в Украйна 

Известно е, че Омурбеков вече е воювал в Крим и Донбас през 2014 г. През същата година е получил медал за своите „изключителни заслуги“ от Дмитрий Булгаков, руски заместник-министър на отбраната, според материала на The ​​Times. В социалните мрежи се разпространява и негова снимка с руски свещеник от ноември 2021 г., чиято благословия е получил.

Как стигат до него?

От групата InformNapalm твърдят, че са стигнали до Азатбек Омурбеков на базата на разузнавателни документи с отворен достъп - Open Source Intelligence (Osint). По този начин успяват да идентифицират военното подразделение, което е било в Буча по време на окупацията на града през март: поделение 51460. Разкрита е и лична информация за Омурбеков - пощенският му адрес, имейл и телефонният му номер. 

Какви могат да бъдат последствията от тези разкрития?

Засега Русия, която отрича да има участие в клането, не е реагирала официално на информацията от групата InformNapalm. Остават въпросителни и относно точната отговорност на Азатбек Омурбеков. По мнението на Мишел Гоя независимо дали той лично е издавал заповед да се извършат тези кланета или не, той е оставил войниците си да го направят, следователно носи отговорност по силата на статута си. Омурбеков и подразделението му официално са напуснали Буча на 30 март и са прехвърлени в Беларус, според руското министерство на отбраната.

"Въпреки идентифицирането на този военен, трудно е да си представим, че той може да бъде осъден", добавя Мишел Гоя. „Ще бъдат ли осъдени изобщо руските военни? Съмнявам се. Освен ако Русия не стигне до смяна на режима си", добавя той. 

Руското посолство в Париж с туит "Снимачна площадка град Буча", Франция привика посланика

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан привика руския посланик в Париж Алексей Мешков заради "неприлични и провокативни" изявления ...

ОЩЕ: Зверствата край Киев. Украински майки записват на гърба на децата си техните имена, ако загинат преди тях (СНИМКИ) 

От InformNapalm публикуваха и други данни за подразделение 51460. Припомняме, че още на 25 февруари, веднага след като Русия нахлу в Украйна, именно тази организация първа разкри данните за 120 хиляди руски войници, изпратени да воюват в Украйна. Списъкът е публикуван ТУК. Целта на акцията бе светът да разполага с възможно най-много информация, която да помогне за разследването в бъдеще на евентуалните руски военни престъпления, припомнят от организацията. По-късно както писахме от Anonymous се похвалиха, че са разкрили същите данни.

 

Засега тази информация на групата активисти не може да бъде потвърдена от независими източници. За момента липсва официално изявление за руския командир от страна както на руските, така и на украинските власти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ракети и дронове засипаха Русия, взривове в Украйна след руска атака

Русия е много опасна, но помощта за Украйна остава предимно на думи (ВИДЕО)

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа