Йотингер иска нова среща с Русия и Украйна за газа преди август

14586
Йотингер иска нова среща с Русия и Украйна за газа преди август
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия очаква тристранната среща между Русия, Украйна и ЕС да се състои преди лятната ваканция през август, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от БГНЕС.

"Искам да се обадя възможно най-скоро на министър Новак (бел. ред - руският енергиен министър) и да го поканя да дойде на следващата тристранна среща преди лятната ваканция", каза Йотингер след среща с украинския министър на енергетиката Юри Продан в Брюксел. "Целта на преговорите трябва да е постигането на компромис или вземането на междинно решение за газа", добави той.

След дълги и безрезултатни преговори на 16 юни "Газпром" въведе предплащане на газа за Украйна заради нейните големи дългове към руската компания.

Гюнтер Йотингер каза още, че експертни групи от ЕС и Украйна започват от днес работа върху реверсните доставки на газ за Украйна.

Що се отнася до предложението на Украйна да бъдат изпратени европейски наблюдатели на газоизмерителните станции по границата Украйна-Русия, еврокомисарят каза, че такива наблюдатели ще бъдат изпратени "само при необходимост".

На свой ред Юрий Продан заяви пред руски журналисти, че Украйна "е готова да обсъжда на (бъдещите) преговори само междинното пакетно предложение на Еврокомисията" относно цената и уреждане на задълженията. Той отново заяви, че позицията на Киев остава неизменна по въпроса за изплащането на дълга. "Ще платим веднага, щом имаме договореност", каза той."Ако не постигнем договореност, финалната точка ще бъде поставена от Стокхолмския арбитраж", каза министърът.

"Газпром" готова да зареди европейските хранилища за своя сметка

Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер, заяви, че Европейският съюз се отнася с разбиране към намерението на концерна да зареди подзе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа