Католици обвиниха Европарламента в нарушаване на човешките права

2562
Католици обвиниха Европарламента в нарушаване на човешките права
Снимка: iStock/Guliver

Членовете на Европейския парламент трябва да са наясно със значението и сложността на въпроса и трябва да гласуват отговорно. За това призова в нота секретариатът на Комисията на епископските конференции на Европейския съюз (COMECE), изразявайки позицията си по така наречения „Доклад Матич“.

Комисията на епископските конференции от ЕС припомня, че „Католическата църква признава значението на защитата на здравето и правата на жените и приканва всички членове на ЕП да вземат предвид чувствителността и сложността на въпроса, който изисква правен и етичен баланс на всички обвързани с това права“, гласи публикуваната на сайта Vatican News позиция.

Евродепутати внасят законови промени за защита за журналисти

Евродепутати настояха за законодателни промени в защита на журналисти. Целта е да спрат поредицата от дела срещу журналисти, целящи да ...

Католическата църква придава значение на човешкото здраве като съществена основа за достоен живот, поради което COMECE приветства „основното безпокойство, съдържащо се в доклада, за защитата на здравето и правата на жените“. Въпреки това, Европейският епископски орган „възразява срещу различните изявления и аргументи, съдържащи се в проекторезолюцията“.

Според тях, документът, „в нарушение на принципа на субсидиарност“, игнорира отговорността на държавите-членки да определят своята здравна политика, както организацията и предоставянето на здравни услуги и медицински грижи. „И това е особено вярно„ в силно чувствителни области, като регламентите, приети от държавите-членки относно условията за аборт“.

Освен това проекторезолюцията се характеризира с едностранна перспектива във всичко, по-специално по въпроса за доброволното прекъсване на бременността, като не отчита напълно житейските ситуации на засегнатите лица и техните съответстващи човешките права.

„Докладът Матич“ представя аборта като „основна здравна услуга, която трябва да бъде достъпна за всички, но подобна медицинска намеса не може и не трябва да се превърне в практика, водеща до унищожаването на нероденото дете.

Европарламентът гласува фонд за отбрана на стойност 7,9 млрд. евро

Законодателите на ЕС одобриха фонд за отбрана в размер на 7,9 милиарда евро, който се смята за важна стъпка за укрепване на военното съ...

От гледната точка на Църквата, абортът не е средство за семейно планиране или част от нормалното здравеопазване, се казва още в позицията.

„Докладът Матич“ отрича основното право на отказ от аборт като проява на свободата на съвест, предвидена в член 10.1 от Хартата на основните права на ЕС. Това „предполага грубо пренебрегване както на правото на организациите, основани на религията или убежденията, да следват своите етични принципи и да организират услугите си в съответствие с тях, така и на правото на хората да следват съвестта си”.

Проектът, озаглавен „Положението на сексуалното и репродуктивното здраве и свързаните с него права в ЕС в контекста на здравето на жените” е внесен от евродепутата Предраг Матич. Докладът предлага абортът да бъде обявен за медицинска услуга, която да е достъпна за всички.

Очаква се документът да бъде обсъден на сесията на Европарламента на 23 и 24 юни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа